Zatvori
Poslovni Puls
14/04/2012

Hrvatska - zemlja čudesa: Rezultate prošlogodišnjeg popisa stanovništva dobit ćemo MOŽDA u prosincu

Sredinom lipnja prošle godine Državni zavod za statistiku objavio je prve rezultate popisa stanovništva koji je proveden tijekom travnja...

Tada je objavljeno da u Hrvatskoj živi 4,290.612 stanovnika. Zagreb ima 792.875 stanovnika, u Splitu je 178.192, u Rijeci 128.735, a Osijek ima 107.784 stanovnika. Od tada je prošlo skoro godinu dana, a nismo doznali ništa više. Već deset mjeseci od Državnog zavoda za statistiku nitko nije dobio ni pisma ni marke. Pa ni Vlada, javlja HRT.

Ovaj popis stanovništva, kućanstava i stanova - najveće, najopsežnije i najskuplje statističko istraživanje u zemlji, nužno za državnu upravu te izradu i provedbu raznih društvenih, gospodarskih i socijalnih politika koštalo nas je ni manje ni više 174 900 000 kuna. To je za 33 milijuna kuna više nego zadnji popis iz 2001. Stoga je u najmanju ruku neozbiljno da već više od deset mjeseci nitko ne zna što se događa sa obradom dobivenih podataka, a još manje, kada će Državni zavod za statistiku objaviti konačne rezultate.

"Dio konačnih rezultata popisa stanovništva planiramo objaviti u prosincu ove godine. Tada ćemo objaviti podatke o stanovništvu prema spolu i starosti te prema narodnosti, državljanstvu, vjeri i maternjem jeziku. Sve ostale podatke objavit ćemo sukcesivno u 2013 godini", objasnio je ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Ivan Kovač. "Obrada podataka popisa započela je neposredno nakon faze popisivanja. Međutim ona se ne odvija u onoj dinamici kako je planirano. Naime, Vlada RH sredinom prošle godine nije donijela odluku o privremenom zapošljavanju 400 djelatnika bez kojih je nemoguće obraditi popisnu građu u planiranom roku", kaže ravnatelj Zavoda.

Nova Vlada vrlo je brzo shvatila da cijela priča oko obrade podataka dobivenih prošlogodišnjim popisom stanovnoštva jednostavno ne drži vodu pa je nedavno zatražila od Državnog zavoda za statistiku iscrpno izvješće. Čak se spominjala i smjena čelnih ljudi Zavoda.

Pročitajte još:

- Mala zemlja za veliki cirkus: Miševi “grickaju” hrvatski popis stanovništva u zgradama DZS-a?

- Hrvatska banana država – Kina je brže i učinkovitije popisala svojih 1,4 milijarde stanovnika

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram