Zatvori
Jasmin Hadzic
14/04/2012

Najstariji od zloglasne braće Samwer više nije Grouponov šef međunarodnih operacija

Njemačka obitelj internet poduzetnika - u tehnološkim krugovima poznata po kloniranju i lokaliziranju uspješnih američkih startupova od nedavno više nije aktivno uključena u razvoj Groupona...

Njemačka braća Samwer od 2010. godine za Groupon vode međunarodne akvizicije i van-američke poslovne operacije. No, kako javlja GigaOM, nakon Olivera i Marc Samwer, inače najstariji Samwer, ovih dana je napustio Groupon.

- BRAĆA SAMWER: Nijemci ih mrze, a na Grouponu su “okrenuli” milijardu dolara

Samweri su Grouponu 2010. godine prodali svoj Groupon-klon CityDeal i od tada su vodili gotovo sve važnije Grouponove poslove izvan SAD-a. Samweri su odgovorni i za kompletnu reorganizaciju Grouponovih prodajnih operacija. Zbog beskompromisnog fokusa na rezultate i okrutnog odnosa prema zaposlenicima - zaradili su nadimak "goniči robova". No, bolji poznavatelji situacije u Grouponu tvrde kako su njemački internet poduzetnici u velikoj mjeri odgovorni za Grouponov uspjeh koji je potvrđen kroz izlazak na burzu i tržišno vrednovanje kompanije na 12 milijardi dolara.

Najuspješniji europski internet poduzetnici možda više ne sudjeluju aktivno u razvoju Groupona, ali su uz savjetničke uloge zadržali i svoje dionice. GigaOM navodi kako Samweri posjeduju oko 6,5 posto Groupona.

Kompanija iz Chicaga koja je napravila pravu revoluciju sa svojim poslovnim modelom grupne kupovine - danas je u vrlo "turbulentnoj" fazi.

Dok ih američka Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) istražuje zbog sumnjivog knjigovodstva i skrivanja dijela troškova u  financijskim izvješćima, britanski tržišni regulatori pokrenuli su istragu protiv britanske podružnice Groupona nakon brojnih pritužbi kupaca i trgovaca zbog netočnih oglašivanih cijena i brojih drugih nepravilnosti u poslovanju.

Što se tiče Samwera - oni sada daleko od Groupona u svom poslovnom inkubatoru "Rocket Internet" - mogu smišljati nove "klonove" popularnih američkih startupova. Do sada su klonirali gotovo sve veće američke internet servise - od Groupona, eBaya i Facebooka, pa sve do AirBnB-a, Fab-a i Pinteresta.

Pročitajte još:

- Braća Samwer ponovno u akciji: Njemački klon – majstori žele kopirati Square sustav mobilnog plaćanja?

- Braća Samwer u strahu – bivši zaposlenici osnovali novu njemačku tvornicu internet klonova

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram