Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2012

Spas za otoke i nova turistička senzacija: Split i Dubrovnik od ljeta dobivaju baze za hidroavione

Konačno se kreće: deset godina od prve inicijative Hrvatska starta s projektom uspostave hidroavionskih veza na Jadranu, a prema očekivanjima prvi se letovi iz baza u Dubrovniku i Splitu planiraju već do ljeta ove godine...

Dvije južne hrvatske županije ozbiljno su shvatile važnost 34 milijuna eura teškog projekta, prionuvši rješavanju opsežne dokumentacije na ishođenju lokacijskih dozvola i koncesija. Ulog je velik, a dobitak neosporan, kaže dr.sc. Srećko Favro, uvaženi stručnjak, sudski vještak i konzultant za pomorski promet, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Uspostavom hidroavionske veze unapređuju se i životni uvjeti i gospodarstvo na otocima, a gdje je tek unapređenje turističkog proizvoda na Jadranu, zasnovanog na brzoj i efikasnoj povezanosti između mjesta na otocima i obale. Projekt, nasreću, ima snažnu podršku resornog ministarstva, a podržala ga je i Vlada. Međutim, još uvijek nije od Ministarstva prometa potvrđena operativna mogućnost korištenja hidroaviona, kao što je bilo certificirano 2002. na obavljenim pokusnim letovima. Preciznije rečeno, slijetanje na 300 metara od obale, a bliže po posebnom odobrenju, te daljnjem prometovanju hidroaviona kao brodice", ističe Favro.

Leteća eskadrila će biti sastavljena od 6 do 10 hidroaviona proizvedenih u Kanadi, kojima treba osigurati pontonsko pristanište. Ono što se od Lučkih uprava i Županija očekuje su lokacijske dozvole za ponton koji bi se dao u koncesiju. Prema sadašnjem planu pontonska aerodromi su planirani u Puli, Rijeci, Zadru, Dubrovniku, Cavtatu, Rovinju, Šibeniku i Omišu.

Na otocima su to Mali Lošinj, Rab, Hvar, Korčula, Vela Luka, Brioni, Cres, Krk, Ubli, Vis, Komiža, Polače-Pomena, Novalja, Supetar i Bol, doznaje Slobodna.

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram