Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2012

Svjetsko tržište: Rast trgovine na malo u SAD-u, ulagači zabrinuti zbog Španjolske...

Trgovina na malo u SAD-u zabilježila je rast veći od očekivanja u ožujku...

Rast je iznosio 0,8% (očekivano +0,3%) prvenstveno potaknut pozitivnim rezultatima s američkog tržišta rada što je potaklo rast potrošačkog optimizma. S druge strane, neto priljev stranog kapitala u SAD-u je bio daleko ispod očekivanja u veljači.

Priljev neto stranog kapitala je iznosio 10,0 milijardi dolara iako je očekivani priljev iznosio preko 42 milijarde dolara. Poslovne zalihe u SAD-u zabilježile su u veljači rast u skladu s očekivanjima (+0,6%). Deficit robne razmjene Italije u veljači je iznosio 1,113 milijarde eura što je ispod očekivanja. Pri tome je ostvaren izvoz u iznosu od 31,758 milijardi eura dok je ukupan uvoz roba i usluga iznosio 32,871 milijarde eura.

Prema sezonski prilagođenim pokazateljima, u eurozoni je zabilježen suficit robne razmjene u iznosu od 3,7 milijarde eura što je ispod očekivanih 5 milijardi eura.

Fiskalna kriza u eurozoni i na početku je ovog tjedna bila u fokusu investitora. Očekivanja da će Španjolska vrlo teško moći servisirati svoje dugove bez pomoći Europske unije te pozivanje ESB-a na kupnju obveznica perifernih članica eurozone (pri tome bez jasne poruke od strane ESB-a) unose neizvjesnost na tržište i povećavaju averziju prema riziku.

Jučer je tako desetogodišnji španjolski prinos dosegnuo najvišu razinu u posljednja četiri mjeseca, a rast prinosa su slijedile i talijanske te portugalske državne obveznice.

Posljedično, izražena je bila potražnja za njemačkim obveznicama, a desetogodišnji je prinos dan zatvorio na 1,72%. Španjolska danas izdaje jednogodišnje i 18-mjesečne zapise, a u četvrtak dvogodišnje i desetogodišnje obveznice, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram