Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2012

Svjetsko tržište: Rast inflacije u eurozoni, uspješno izdanje španjolskih trezorskih zapisa...

Stopa inflacije u eurozoni, mjerena indeksom potrošačkih cijena na godišnjoj razini je iznosila 2,7% u ožujku (očekivano 2,6%). Godišnji rast cijena potaknut je prvenstveno rastućim cijenama energenata...

Na mjesečnoj razini rast potrošačkih cijena iznosio je 1,3%. S druge strane, godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je iznosila 3,5% u ožujku što je iznad očekivanja. Pri tome je najveći rast cijena zabilježen u kategoriji energenata od 11,3% godišnje te odjeće i obuće od 10,4% godišnje.

Na mjesečnoj razini stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,3%. ZEW indeks ekonomskog povjerenja u Njemačkoj, koji predviđa gospodarske aktivnosti u idućih šest mjeseci, zabilježio je iznadočekivani rast u travnju. Tako je spomenuti pokazatelj iznosio 23,4 (najviša razina u posljednjih dvije godine) dok je isti pokazatelj u eurozoni iznosio 13,1.

Tržište nekretnina u SAD-u i dalje ne bilježi značajniji oporavak. Naime, broj novih stambenih jedinica u izgradnji u ožujku je pao na najnižu razinu u posljednjih 5 mjeseci te je iznosio 654 tisuće (očekivano 705 tisuća novih objekata) što predstavlja mjesečni pad od 5,8 posto. Pad je predvođen padom gradnje u kategoriji višestambenih objekata koji istovremeno bilježe rast u broju izdanih odobrenja za građenje što predviđa njihov oporavak u skorijoj budućnosti. Broj izdanih odobrenja za građenje tako bilježi mjesečni rast od 4,5%. Industrijska proizvodnja u SAD-u u ožujku bilježi nastavak stagnacije iako je očekivan blagi rast od 0,3% godišnje. Pri tome je zabilježen blagi pad pokazatelja iskorištenosti kapaciteta s 78,7% na 78,6% u ožujku.

Neočekivani rast investitorskog povjerenja u Njemačkoj te podatak o snažnijim inflatornim pritiscima u eurozoni tijekom ožujka smanjili su potražnju za njemačkim obveznicama stvarajući pritisak na cijene. 10-godišnji prinos porastao je na 1,76 posto.

Nešto pozitivnije tržišno raspoloženje ogledalo se i na jučerašnjem plasmanu španjolskih trezorskih zapisa budući da je aukcija premašila plan izdanja (318 mlrd vs 3 mlrd). Svakako će u fokusu biti najavljeno izdanje španjolskih obveznica u četvrtak. Američke državne obveznice također su zabilježile korekciju ignorirajući vijesti s američkog tržišta nekretnina, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram