Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2012

Analitičar Ante Babić: Zar će Škegro kapital od naših mirovina utopiti u neprofitabilnu brodogradnju?

Nakon što je jučer procurila vijest kako su domaći ulagački fondovi, uključujući Quaestus Borislava Škegre, zainteresirani za preuzimanje brodogradilišta "Brodotrogir" i "3. maj" - stižu prve reakcije iz ekonomskih krugova...

A iz Bruxellesa već stižu reakcije kako bi ulaganje FGS-ova (Fondovi za gospodarsku suradnju) u brodogradilišta moglo biti škakljivo pitanje jer u FGS-ovima na svaku kunu privatnih ulagača dolazi i jedna kuna državnog kapitala. To bi Europska komisija mogla protumačiti kao prikrivenu državnu subvenciju i zaustaviti preuzimanje.

Zabrinut je i Željko Maričić iz sindikata 3. maja, koji ne vjeruje da FGS-ovi imaju kontakte koji bi omogućili nove poslove.

"Ne mogu naći nijedan normalan razlog da uđu. Brodogradnja vrlo sporo obrće kapital, dobit je u rangu jedan posto, što ne može odgovarati ni jednom fondu pa pretpostavljam da je to neki dogovor s Vladom ", kaže Maričić u razgovoru za Večernji.

Da nikakav genijalac, pa bio to i Borislav Škegro, koji je zapravo “vizionar” osnivanja FGS-ova upravo radi brodogradilišta, ne može dva gubitaša dovesti u plus, upozorava ekonomski analitičar Ante Babić.

"Da ulože u tržište novca, povrat bi bio 5% godišnje, od državnih obveznica od 7 do 8%, od Poslovnih anđela od 50 do 100%, a ovdje minus 50%! Zar treba uložiti u to samo zbog Škegrina interesa", krajnje je otvoren Babić, koji strahuje i za mirovine, dok Damir Novotny kaže da 2 milijarde kuna FGS-ova treba usmjeriti u stvaranje novih radnih mjesta ulaganjem u mala i srednja poduzeća, a ne u brodogradilišnu “rupu bez dna”.

Pročitajte još:

- Kineski ulagački fond s kapitalom od 300 milijardi dolara zainteresiran za preuzimanje 3. maja?

- Baš ti hvala Slavko: Vlada kreditne obveze brodogradilišta teške 1,84 milijardi kuna pretvorila u javni dug

Foto: Flickr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram