Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2012

Ekonomsko čudo zvano Bolivija: Nacionalizirali su sve što vrijedi i žive bolje nego ikada!

Bolivija je dospjela u središte medijske pozornosti objavivši rast BDP-a za 5,3 posto. Vanjski dug je smanjen, a stopa nezaposlenosti pala je sa 8,4 (2005.) na ovogodišnjih 4 posto...

Udio ekstremno siromašnih pao je s 38 na 25 posto. U zemlji je iskorijenjena nepismenost. Vanjski dug je smanjen, prihodi od poreza povećani, a devizne rezerve su dosegle čak 21 milijardu dolara, piše Guardian.

Razlog ekonomskog i socijalnog uspjeha skriva se u alternativi neoliberalizmu, predsjednika Eva Moralesa. Temelji se na "Suma Qamani" - filozofiji ugrađenoj i u bolivijski ustav. Ona znači živjeti u harmoniji i ravnoteži s drugim ljudima i okolišem. Ne bazira se na logici ekonomske profitabilnosti, nego na proizvodnji u skladu s prirodom.

"Živjeti dobro znači ne razmišljati samo na način prihoda po glavi stanovnika, već misliti i na kulturni identitet, zajednicu, skladu među ljudima i skladu s majkom Zemljom", rekao je o filozofiji Morales, inače pripadnik Aymaras Indijanaca.

Morales, koji je za predsjednika izabran 2006., nacionalizirao je naftnu i energetsku industriju, rudnike, telekomunikacije. Promijenio je uvjete za direktna strana ulaganja te prekinuo izvoz proizvoda koji su strateški važni bolivijskoj proizvodnji.

Bez obzira na ovu ružičastu priču o bolivijskoj ekonomskoj revoluciji, valja napomenuti kako je Bolivija i dalje relativno siromašna država. Prosječna godišnja primanja tamo iznose tek oko 25.000 kuna.

Pročitajte još:

- Narkodržava: Bolivija namjerava legalizirati koku!

Foto: Wikimedia Commons, Izvor: HRT/PP

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram