Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2012

S&P izvadio Grčku iz "selektivnog bankrota" nakon uspješne zamjene obveznica

Baš kao što su i najavili, S&P je Grčku izvadio iz "selektivnog bankrota" nakon što je uspješno dovršena zamjena obveznica s privatnim kreditorima...

Agencija Standard & Poors (S&P) povisila je rejting Grčke sa selektivnog bankrota na "CCC", uz stabilnu dugoročnu prognozu. Uslijedilo je to nakon završetka otpisa velikog grčkog duga u vlasništvu privatnih vjerovnika.

Podsjetimo, S&P je povisio rejting zemlje nakon što je Atena 25. travnja zaključila postupak zamjene starih obveznica novima. Novi rejting i dalje ne preporučuje ulaganja u grčke obveznice, kategorizirajući ih kao "ekstremno spekulativna".

Tim otpisom duga, najvećim u povijesti, vlasnici obveznica ostali su bez oko 75 posto realne vrijednosti svojih investicija. Cilj je sniziti dug Grčke s prošlogodišnjih oko 165 posto BDP-a na 120 posto BDP-a do 2020. Sporazumom je izbrisano 100 milijardi eura grčkog duga.

Iz S&P-a ističu da je grčki dug i dalje visok iako je zamjena obveznica ublažila kratkoročne pritiske financiranja, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram