Zatvori
Jasmin Hadzic
02/05/2012

Titan Silicijske doline Marc Andreessen: Ja ne vidim taj novi "dot.com" balon

Jedan od nekoliko najmoćnijih ulagača u samom srcu američke tehnološke industrije, Silicijskoj dolini, kaže kako on ne vidi da stvaranje novog "dot.com" balona o kojem se teorizira u medijima već neko vrijeme...

Mnogi su Facebookovo preuzimanje Instagrama vrijedno milijardu dolara proglasili jasnom potvrdom postojanja novog "dot.com" balona o čemu se u posljednjih nekoliko mjeseci često raspravlja. Otkad su velike internetske kompanije poput Groupona, Zynge, Linkedina i drugih počele izlaziti na burzu - kritičari upozoravaju kako su njihova tržišna vrednovanja prenapuhana i ne odražavaju stvarnu vrijednost kompanije.

No, Marc Andreessen, šef Andreessen-Horrowitz ulagačkog fonda koji posjeduje udjele u gotovo svim značajnijim tehnološkim startupovima u SAD-u, nije jedan od te grupe pesimista.

"Ja ulažem jer ne mislim da smo u novom balonu", rekao je Andreessen tijekom gostovanja na WIRED-ovoj konferenciji u New Yorku. Komentirajući Facebookvo preuzimanje Instagrama koji od pokretanja do danas nije uspio uprihoditi niti jedan jedini dolar, Andressen tvrdi kako se svi fokusiraju na pogrešnu stvar.

"Bitno je što velika kompanija (Facebook) može učiniti s njim (Instagramom) nakon što ga kupi. To je Yahoo shvatio kada je pokušao kupiti Facebook za milijardu dolara, ali nije uspio dovršiti preuzimanje", poručio je Andreessen.

On kaže da velike kompanije moraju biti "brze na okidač"u ili dopustiti da ih "pobunjenici pregaze". "Nokia i RIM su trebali moderne operativne sustave. Mogli su kupiti Palm ili Android prije Googlea, ali nisu. Danas je vjerojatno prekasno za njih", poentirao je Andreessen.

Upitan za "napuhana" tržišna vrednovanja internetskih kompanija na burzama - Andreessen kaže kako suprotno opće prihvaćenom mišljenju, svi statistički podaci ukazuju da nismo ušli u novi "balon".

"Tehnološkim dionicama trguje se na 30-godišnjem minimumu u usporedbi s drugim industrijama", rekao je.

Andreessena, kao i druge menadžere venture-capital fondova, muči sljedeća velika prilika, sljedeći Mark Zuckerberg.

"Glavno je da moramo biti veliki oportunisti, pa kad novi Zuckerberg uđe kroz vrata, budemo maksimalno spremni", kazao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram