Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2012

Hoće li Portugal biti prisiljen zatražiti novo financijsko spašavanje?

Dok je fokus financijske zajednice s Grčke prebačen na Španjolsku koja, čini se, dodatno propada iz dana u dan - neki analitičari tvrde kako smo pomalo zaboravili na Portugal...

Portugalu je prije gotovo dvije godine odobrena pomoć od 78 milijardi eura kako bi izbjegao bankrot, a u zamjenu za bailout međunarodne zajednice - morao je provesti brojne reforme i stezanje remena. Iz Bruxellesa se može čuti kako je Portugal pristojno odradio svoju "domaću zadaću" i donekle stabilizirao stanje u javnim financijama. S druge strane, politika štednje je donijela i značajno ekonomsko usporavanje.

Portugalska vlada ove godine očekuje pad BDP-a od 2,3 posto, što će zasigurno otežati povratak na financijska tržišta.

Desetogodišnje portugalske obveznice ovih dana trguju uz prinos od 10,3 posto, što je značajno bolje u odnosu na početak godine (17,3 posto), ali mnogi se pitaju da li je riječ tek o privremenom tračku sunca prije nove oluje. Odnos duga prema BDP-u mogao bi do kraja godine dostići neslužbenu granicu od 120 posto koja je u slučaju Grčke postavljena kao gornja maksimalno prihvatljiva razina zaduženja za zemlje "štićenice" EU-a, MMF-a i ECB-a.

DJ/FX Trader piše kako Portugal nema puno vremena. Do rujna mora uvjeriti MMF da će biti spreman za povratak na financijska tržišta 2013. godine kako bi na vrijeme refinancirao kreditne obveze. Ako Portugal ne uvjeri MMF u svoje financijske sposobnosti, novi bailout bit će vjerojatno nemoguće izbjeći, a već se spekulira kako bi se kroz njega otpisalo oko 40 posto vrijednosti postojećeg duga.

Sve u svemu - ispred Portugala su turbulentna vremena, a nova potencijalna opasnost prijeti iz susjedne Španjolske koja se u zadnje vrijeme vratila u fokus financijskih tržišta zbog nestabilne fiskalne situacije, devastiranog gospodarstva (s posebnim naglaskom na bankarski sektor)  i rekordno visoke stope nazaposlenosti.

Foto: Flickr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram