Zatvori
Poslovni Puls
03/05/2012

Očekivana katastrofa: Croatia Airlines u prvom kvartalu ostvarila gubitak od 93 milijuna kuna

Konsolidirani operativni gubitak Croatia Airlinesa u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 89,9 milijuna kuna, a s financijskim troškovima krajnji gubitak iznosi 93,2 milijuna kuna, što je otprilike na prošlogodišnjoj razini, stoji u danas objavljenom financijskom izvješću Croatia Airlinesa...

U izvješću se napominje da je prvi ovogodišnji kvartal bio obilježen smanjenjem broja prevezenih putnika za dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali da financijski prodajni podaci istovremeno rastu na gotovo svim prodajnim tržištima.

Domaći zrakoplovni prijevoznik u prvom je kvartalu prevezao 295.014 putnika, od kojih 80.607 u domaćem redovitom prometu, 212.727 u međunarodnom redovitom prometu i 1.680 putnika u charteru. Po podacima iz izvješća, ukupni je prihod Croatia Airlinesa u prva tri mjeseca ove godine iznosio 276,6 milijuna kuna, što je 3,8 posto više nego u prvom lanjskom kvartalu, dok su ukupni rashodi rasli za 2,8 posto, na 369,7 milijuna kuna.

U izvješću se ocjenjuje kako se poslovanje Croatia Airlinesa u 2012. godini i dalje odvija u uvjetima snažne tržišne konkurencije, osobito u međunarodnom redovitom prometu te uz kontinuirani rast cijena mlaznog goriva.

"Krajem prosinca 2011. godine Nadzorni odbor Croatia Airlines potvrdio je početak procesa sanacije i restrukturiranja. Plan restrukturiranja Croatia Airlines izradit će odabrane renomirane inozemne i domaće konzultantske kuće KPMG, BDO i Intel. Izrada dubinske analize kao početak sveobuhvatnog restukturiranja započela je 26.03.2012. godine od strane konzultantskih kuća, predviđeno trajanje je 10–12 tjedana, a obuhvatit će strateško pozicioniranje, financijsko restrukturiranje i operativno restrukturiranje", poručili su iz Croatia Airlinesa.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li konzultanti CA-u preporučiti spajanje s drugim regionalnim avioprijevoznicima koji su također u velikim problemima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram