Zatvori
Poslovni Puls
03/05/2012

Slikarsko remek djelo Edvarda Mucha "Krik" prodano za vrtoglavih 120 milijuna dolara!

POVEZANE OBJAVE:

Slikarsko remek djelo Edvarda Muncha iz 1895. "Krik" prodano je na aukciji za vrtoglavih 120 milijuna dolara. Time je postao najvrednije djelo ikada prodano na dražbi...

Početna cijena bila je 40 milijuna, a najveću ponudu dao je nepoznati kupac telefonom. Aukcija je trajala samo 12 minuta. Sedam kupaca se žestoko borilo za to ključno djelo, prenosi HRT.

Pastel nastao 1895. koji predstavlja muškarca koji viče, s dlanovima na ušima i krvavim nebom Osla u pozadini, jedina je od četiri inačice "Krika" koja je još bila u vlasništvu privatne osobe. Između 1893. i 1910. ekspresionist Munch (1863.-1944.) naslikao je četiri inačice te slike koja je postala simbol univerzalne tjeskobe.

Norveški poduzetnik Petter Olsen, čiji je otac bio prijatelj umjetnika, rekao je kako je djelo prodao jer je osjetio da je došao trenutak da ostatku svijeta da priliku posjedovati i cijeniti taj izuzetan rad. "Živio sam s tom slikom cijeli svoj život, a njezina snaga i energija samo se povećavala s vremenom", rekao je Olsen.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram