Zatvori
Poslovni Puls
03/05/2012

Događa se nezamislivo: Njemačka usporava i tone u novu recesiju?

Recesija se širi Europom, Španjolska i Britanija otkrili su kako su ponovno pali u recesiju, a ukupno je 12 europskih gospodarstava službeno u recesiji. Njemačka bi mogla biti iduća, piše CNN...

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo te četvrto po veličini u svijetu, zabilježila je stezanje gospodarstva za 0,2 posto u posljednjem kvartalu 2011.godine, a očekuje se da će pokazati još jedno smanjenje kada se objave podaci prvog kvartala sredinom svibnja. "Vrlo je vjerojatno da je njemačko gospodarstvo također stegnuto vrlo skromnim tempom u prvom tromjesečju, što bi tehnički moglo ispuniti uvjete recesije", rekao je Christian Schulz, ekonomist Berenberg Banke. Očekuje se da će gospodarstvo eurozone pretrpjeti blagu recesiju, što će biti posljedica vladinih programa štednje – poreza i smanjenja potrošnje.

Relativno zdrava Njemačka ne mora podvrgnuti svoje gospodarstvo istim bolnim reformama štednje, koje je predložila ostalim državama da ih prigrle. No, usporavanje rasta u eurozoni je uzelo danak njemačkom izvozno – ovisnom gospodarstvu. Njemački su izvoznici bili oštećeni zbog usporavanja gospodarstava u nastajanju, kao što su Kina i Indija.

Hans-Joachim Voth, profesor financija na Sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni kaže kako sada Nijemci uče koliko je loša štednja tokom ekonomske krize, te da ne očekuje da će domaća potrošnja u Njemačkoj nadoknaditi pad izvoza, jer su Nijemci vrlo skromni. U isto vrijeme, nejasno je koliku će pomoć pružiti Europska središnja banka. Njezini su bankovni programi kreditiranja ranije ove godine dali veliku potporu europskim gospodarstvima. Voth smatra da njemačka domaća potrošnja neće eksplodirati, a kada se tome još dodaju nesigurnost financijskog tržišta i pad utjecaja programa likvidnosti Europske središnje banke, ishod nije lijep. Nemoć u Njemačkoj mogla bi imati negativan utjecaj na regiju, jer njemačkog gospodarstvo obuhvaća trećinu outputa eurozone, tako da će tamošnja recesija imati utjecaja te će učiniti sve gorim nego što se očekivalo, smatra Natascha Gewaltig, direktorica European economics for Action Economics.

Ipak, oštar pad nije predviđen. Dok je proizvodna aktivnost u Njemačkoj neočekivano pala u travnju, dvije su mjere poslovanja i povjerenja ulagača bile iznenađujuće optimistične. Njemačka je i dalje vrlo konkurentna , i bilo kakva recesija tamo bit će kratkog vijeka , kaže Schulz. On očekuje nastavak rasta u drugom kvartalu te njegovo ubrzanje kasnije u 2012. godini. Schulz također smatra da su ukupni čimbenici za Njemačku vrlo pozitivni, te da je godspodarstvo usporilo zbog nedostatka povjerenja u rješavanje europske krize.

Foto: Flickr, Izvor: CNN/PP/PoslovniDnevnik

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram