Zatvori
Jasmin Hadzic
03/05/2012

Nouriel Roubini: Svijet ovisi o razvoju situacije na Bliskom Istoku

Osim što je pesimist oko ekonomskih pitanja, Dr. Doom je prilikom gostovanja na Milken Institute Global konferenciji pokazao da je pesimist i kada su u pitanju geopolitička zbivanja...

Nouriel Roubini rekao je na konferenciji Milken Instituta kako postoji nekoliko faktora rizika koji bi globalnu ekonomiju mogli poslati u novo stanje panike. Izdvojio je mogući rat s Iranom, političke nestabilnosti na Bliskom Istoku i ponovljeno gospodarsko usporavanje koje je vidljivo diljem Europe.

Roubinija čini se najviše zabrinjavaju napetosti oko odnosa između Zapada i Irana. "I dalje postoji rizik vojnog sukoba između Izraela, SAD-a i Irana", rekao je Roubini i dodao kako će se vjerojatnosti za rat povećati nakon američkih predsjedničkih izbora. I u slučaju da rat na kraju bude izbjegnut, Roubini smatra kako će cijene nafte svejedno značajno rasti jer postoji "faktor straha".

Američkog analitičara muči i osnaživanje ekstremističkih političkih snaga diljem Bliskog Istoka. "Bliski Istok je velika zbrka i geopolitički rizik za svjetsku ekonomiju", kazao je Roubini i dodao kako strahuje da će se "Arapsko proljeće" na kraju pretvoriti u "Arapsku zimu".

Roubini smatra kako Zapad mora što prije smanjiti svoju ovisnost o nafti s Bliskog Istoka, ali kaže da će to potrajati najmanje 10 do 20 godina. Dodao je kako je ipak uvjeren da će svijet uspjeti pronaći alternativu izvorima nafte na Bliskom Istoku, ali je napomenuo kako je tajming iznimno važan.

"Keynes je govorio kako smo dugoročno svi mrtvi. Mi smo možda mrtvi i kratkoročno", upozorio je dežurni pesimist Roubini.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram