Zatvori
Jasmin Hadzic
04/05/2012

Facebook će u IPO-u biti procijenjen na "samo" 60 do 75 milijardi dolara

Kako se približava datum Facebookovog izlaska na burzu (18. svibnja) tako u javnost pristiže sve više informacija o najiščekivanijem internetskom IPO-u svih vremena...

Facebook je kasno sinoć objavio osvježeni S-1 dokument za izlazak na burzu i predstojeću javnu ponudu dionica (IPO) u kojem stoji kako će tvrtka u IPO-u prodati 337 milijuna dionica uz cijenu od 28 do 35 američkih dolara. Kompanija će prodati 180 milijuna dionica što znači kako će Facebook kroz IPO prikupiti između 4,9 milijardi i 6,3 milijardi dolara dodatnog kapitala.

Dioničari kompanije (uključujući Marka Zuckerberga) u IPO-u će prodati 157 milijuna dionica. Taj novac neće ići Facebooku, već direktno u privatne džepove.

Nakon svega, čini se kako ipak nećemo vidjeti onih famoznih 100 milijardi dolara vrijednosti Facebooka. Barem ne u IPO-u.

Spekulira se kako bankari koji vode Facebookov izlazak na burzu ne žele riskirati nakon ne previše sjajnih kvartalnih poslovnih rezultata koji su ukazali na određeno usporavanje rasta Facebookovih prihoda od oglašavanja.

Podsjetimo, Facebookov roadshow tj. prezentacija potencijalnim institucionalnim ulagačima kreće u ponedjeljak, a izlazak kompanije na burzu najavljen je za 18. svibnja (petak).

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram