Zatvori
Jasmin Hadzic
04/05/2012

Joshua Kushner je novi zlatni dečko američke venture capital industrije

Forbesova kratka reportaža o relativno nepoznatom Joshui Kushneru poslužila nam je kao sjajan uvod da istražimo nešto više o ovom 26-godišnjaku koji se u posljednje vrijeme spominje kao novi "zlatni dečko" američke venture capital industrije...

Joshua Kushner bio je jedan od posljednjih ulagača u foto-mobilnu aplikaciju Instagram koju je Facebook nedavno preuzeo za milijardu dolara u gotovini i dionicama. Kusherov Thrive Capital nekoliko dana prije Facebookovog preuzimanja uložio je nepoznati iznos (a riječ je o milijunima dolara) u Instagram i nakon Facebookovog milijardu dolara teškog DA - doživio je instant udvostručenje svog originalnog ulaganja.

No, Kushner nije autsajder niti je slučajno došao pod povećalo medija nakon Facebookove akvizicije Instagrama. Kushner je samim rođenjem dobio zagarantirano bogatstvo - s jedne strane ima oca, nekretninskog tajkuna Charlesa Kushnera, a s druge strane brata Jareda Kushnera koji je vlasnik New York Observera i suprug Ivanke Trump. I dok bi za mnoge ovakva obitelj značila bezbrižno ispijanje šampanjaca na "tatinoj jahti" i fotografiranje sa supermodelima, Kushner je još u ranoj mladosti otkrio poduzetničku "bubu".

Nakon što je upisao Harvard, s prijateljima je oduševljeno gledao uspon Facebooka i poželio nešto slično za sebe. Ne znamo zašto - ali Kushner i njegovi prijatelji, sada poslovni partneri, odlučili su se za lansiranje društvene mreže s fokusom na brzorastuće online tržište Latinske Amerike. Iako se Vostu kao društvena mreža nije pokazao pretjerano popularnim, uspjeh dolazi kada tvrtka počinje izbacivati društvene igre namijenjene konkurentskom Facebooku i Orkutu (Googleova društvena mreža koja je jako popularna u Brazilu). Nakon pravne trakavice sa Zyngom koja je Vostu teško optužila za kopiranje, Kushnerov startup se ozbiljno pozicionirao kao Zynga za "onu drugu Ameriku" s više od 50 milijuna igrača.

I ponovno, mladom američkom internet poduzetniku ovo nije bilo dovoljno, te je 2010. godine uspio prikupiti kapital od nekoliko privatnih ulagača i uz pomoć savjetnika poput izumitelja Twittera Jacka Dorseyja - otvorio vlastitu venture capital kompaniju Thrive Capital. Prvi fond bio je težak samo 10 milijuna dolara, ali je i više nego opravdao svoje postojanje. Kucher je namirisao dobar posao na cijelom nizu kompanija poput GroupMe, Skype i Giftly. Ulagači su bili oduševljeni. Golobradi klinac imao je sjajan "nos za biznis" i uz pomoć mreže kontakata ušao u neke od najtraženijih startup kompanija.

Sve to dovelo je do osnivanja drugog ulagačkog fonda za Thrive Capital, ovaj put teškog 40 milijuna dolara. Kushner je ponovno pronašao sjajne potentne tehnološke kompanije i svojim ulagačima omogućio dioničarstvo u jednom Instagramu (sada Facebooku), Dwolli, Codeacademyju, Kickstarteru i nekolicini drugih američkih startupova.

Nakon serije sjajnih poslovnih rezultata i osvjedočenog smisla za uspješno manevriranje u tehnološkoj industriji - američki mediji tek danas stidljivo otkrivaju Kushnera i proglašavaju ga budućim titanom američke venture capital industrije. I doista - čini se kako se sve posložilo mladom Kushneru koji je vjerojatno na dobrom putu da se u bližoj budućnosti pojavi rame uz rame s legendama VC scene poput Marca Andreessena ili Freda Wilsona.

Pratite što radi danas 26-godišnji Kushner - ispred njega su velike stvari...

Foto: Flickr/PaleyMC

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram