Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2012

U posljednjih 30 godina direktorima plaće narasle za 725 posto, a radnicima za samo 5,7 posto!

POVEZANE OBJAVE:

Izvršnim direktorima u američkim kompanijama je plaća u 2011. godini porasla za 15 posto, no to je samo dio dužeg trenda prema kojem njihove plaće rastu 127 puta brže nego primanja zaposlenika u posljednjih 30 godina...

Plaće izvršnih direktora su se u razdoblju od 1978. i 2011. godine podigle za čak 725 posto, sudeći prema najnovijem istraživanju američkog Instituta za ekonomske politike. U isto vrijeme su radničke plaće narasle za mizernih 5,7 posto.

I iz tih podataka može se iščitati velika razlika između plaća 1 posto najbogatijih i ostalih 99 posto koja dovodi do nejednakosti u društvu i sve većih prosvjeda naroda. Prošle godine su izvršni direktori zaradili oko 209 puta više nego njihovi radnici, dok je 1978. godine ta razlika bila "samo" 26,5 posto, što znači da sve veći dio profita sebi uzimaju direktori, piše IBTimes, a prenosi Index.

Taj se trend nastavlja usprkos činjenici da se produktivnost radnika u tom razdoblju povećala za čak 93 posto. Istraživanje je pokazalo da razliku posljednjih desetljeća rade posebno direktori iz financijskog sektora kojima je plaća značajno narasla.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram