Zatvori
Jasmin Hadzic
07/05/2012

Europska dužnička kriza je beznačajana u odnosu na ono što se "kuha" u Indiji

Profesor ekonomije sa sveučilišta George Mason napisao je sjajan komentar za New York Times u kojem javnosti skreće pažnju na Indiju, odnosno njezine gospodarske probleme koji su, po njemu, puno opasniji od europske dužničke krize...

Profesor ekonomije Tyler Cowen smatra kako se premalo raspravlja o Indiji - odnosno njihovom setu ekonomskih problema. Cowen u komentaru za NYT skreće pozornost na značajno usporavanje indijskog gospodarstsva. Iako prema standardima razvijenog Zapada MMF-ova prognoza za indijski BDP od +6,9 posto za 2012. godinu zvuči nevjerojatno dobro - Cowen upozorava kako su te stope rasta opasno niske.

"Ono što je zabrinjavajuće jest da najveći teret gospodarskog usporavanja pada na siromašne. Ako Indija nastavi rasti ovim tempom, generacije Indijaca neće se izvući iz siromaštva. Problemi eurozone su mali u odnosu na ovo", piše Cowen.

A ako Indija zapadne u probleme - svijet će to itekako osjetiti. Iako smo svi fokusirani na Kinu kao iduću svjetsku globalnu velesilu, ekonomist Scott B. Sumner s Bentley Collegea nedavno je predvidio da će Indija do kraja stoljeća vjerojatno postati najveće svjetsko gospodarstvo.

Cowen je razloge za usporavanje indijskog gospodarskog rasta pronašao na nekoliko mjesta. Indijska politička vlast i dalje se opire stranim ulaganjima (prema podacima Svjetske banke Indija je tek na 132. mjestu od 183. zemlje u istraživanju o lakoći poslovanja), a energetski sektor (u državnim rukama) nikako ne uspijeva pratiti brzorastuće potrebe industrijskog sektora.

"Sve zajedno, Indija ne ide prema dodatnoj liberalizaciji i tržišno-orijentiranim reformama", zaključuje Cowen.

Da situacija bude još gora, čini se kako problemi nisu izolirani na Indiju. I druge BRIC zemlje (Brazil, Rusija, Indija, Kina) pokazuju znakove ozbiljnog gospodarskog usporavanja.

"Kratkoročno mi smo zaokupljeni naslovima u novinama, izborima i borbama između 'ličnosti' i političkih snaga. Ali svijet pokreću puno dublje strukturne snage: resursi, tehnologije, demografija i stope gospodarskog rasta. Ignoriramo probleme u Indiji na vlastitu štetu", upozorava profesor Cowen.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram