Zatvori
Jasmin Hadzic
08/05/2012

Ovo su hrabri analitičari: Kažu da Facebook može vrijediti i do 126 milijardi dolara!

I dok tehnološka industrija i Wall Street uglavnom skeptično iščekuju Facebookov izlazak na burzu - neki analitičari dovoljno su hrabri pa otvoreno preporučuju kupovinu Facebookovih dionica kada se iste pojave izlistane na NASDAQ tehnološkom indeksu...

Usporen rast godišnjih prihoda i prenapuhana valuacija (do 96 milijardi dolara u IPO-u) glavni su razlozi zašto mnogi ovih dana ne pričaju hvalospjeve o Facebookovom izlasku na burzu. Iako je sasvim jasno da je Facebook sa svojih 900 milijuna korisnika sjajna internet kompanija, malo tko u potpunosti je uvjeren da ta ista kompanija danas vrijedi 100 milijardi dolara.

Malo tko osim analitičara Sterne Ageea i Wedbush Securitiesa...

Sterneov Arvind Bhatia postavio je ciljanu cijenu dionice Facebooka na 46 dolara i preporučio kupovinu dionica najveće svjetske društvene mreže. Hrabro s obzirom da će Facebook u IPO-u prodavati dionice do 35 dolara po komadu. Bhatia kaže kako Facebook danas vrijedi oko 126 milijardi dolara.

"Baš kao što je to učinio Google prije nešto manje od 10 godina, Facebook danas uzurpira svjetsko tržište oglašavanja vrijedno oko 600 milijardi dolara", piše Bhatia i dodaje kako Facebook u idućih 5 godina može utrostručiti svoje prihode i EBITDA.

Analitičar Wedbusha Michael Pachter postavio je ciljanu cijenu dionice Facebooka na 44 dolara. Iako je Pachter također optimističan po pitanju rasta prihoda i profitabilnosti, upozorava ulagače da budu spremni pričekati neko vrijeme dok Facebook ne dostigne puni poslovni potencijal.

"Čini se kako je Zuckerberg u potpunosti posvećen svojoj misiji 'otvorenosti i povezanosti', a poslovnu stranu (prihode) smatra naknadnom mišlju", ističe Pachter koji vjeruje kako će Facebookove financijske performanse "eksplodirati" tek sredinom ovog desetljeća.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram