Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2012

Slovenski mediji: Hrvatska se iz ružnog pačeta pretvara u labuda

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Slovenija će postati još manje privlačna za strana ulaganja ako ne provede potrebne reforme na tržištu rada i ne povede odlučniju borbu protiv korupcije...

Ocjena je to koju je danas objavio ljubljanski poslovni dnevnik Finance koji podupire mjere štednje i smanjivanja proračunskih troškova koje zastupa nova slovenska vlada kao način izlaska iz krize, prenosi HRT.

"Hrvatska je vlada odmah nakon izbora najavila korjenite promjene za jačanje domaće poduzetničke aktivnosti i olakšice za strane investitore koji bi ulagali u logistiku, infrastrukturu i energetiku", navodi list. Dodaje da bi Hrvatska ulaskom u EU i padom granica mogla biti konkurent Sloveniji, koja unatoč deklariranoj potpori stranom kapitalu vrijedi kao zatvorena za strane investitore.

"Ulaskom Hrvatske u EU stranim će investitorima postati zanimljivija i hrvatska poduzeća, pa bi se moglo dogoditi da već iduće godine hrvatske logističke tvrtke strancima postanu zanimljivije od slovenskih jer mi u takve tvrtke nismo željeli pustiti strani kapital onda kad smo mogli i imali priliku", piše slovenski poslovni list.

"U tom pogledu priča o Hrvatskoj podsjeća na onu o ružnom pačetu koje se pretvara u labuda. Ali Hrvatska nije jedina koja pretječe Sloveniju, isti je slučaj s Češkom, Slovačkom, Poljskom, Estonijom, prednost Slovenije sve je manja", tvrdi slovenski poslovni list te dodaje da Hrvatska pretječe Sloveniju i borbom protiv sustavne korupcije, o čemu svjedoče suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i drugim visokim dužnosnicima, dok u Sloveniji slični slučajevi ne završavaju na sudu. "Uhićenjem i suđenjem nekada nedodirljivom Sanaderu Hrvatska je dala znak stranim investitorima da pravna država funkcionira i da je njihov novac siguran", piše list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram