Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2012

Grčka u paklu političke krize, a Njemačka prijeti uskraćivanjem financijske pomoći

Većina Grka želi ostati u eurozoni, ali su na nedjeljnim izborima povjerenje dali strankama koji se protive strogim mjerama štednje koje je Grčka dužna provoditi u zamjenu za nastavak isplate zajma...

Evangelos Venizelos, čelnik grčkih socijalista (PASOK) sastao se s čelnikom konzervativne Nove demokracije Antonisom Samarasom, kao treći predsjednik neke stranke koji nakon izbora pokušava oformiti koalicijsku vladu. U tome dosad nije uspio Samaras niti radikalni ljevičar Aleksis Cipras, kojih su stranke dobile najviše glasova, no nedovoljno da bi vladali sami.

"Još se borimo da sastavimo vladu i još se nadamo", rekao je Samaras nakon sastanka s Venizelosom.

Ako radikalna ljevica Syriza koju vodi Cipras dobije nove izbore u lipnju i bonus od 50 mjesta bit će najjača u parlamentu i tada će uvjeti dogovoreni s MMF-om i EU ostati mrtvo slovo na papiru, ističe Reuters. Da bi to izbjegao Venizelos pokušava dogovoriti koaliciju s Demokratskom strankom ljevice.

U toj političkoj blokadi europski lideri zabrinuto upozoravaju Grčku da joj prijeti izgon iz eurozone, a takvu prijetnju istaknuti član Syrize naziva blefiranjem.

"Ne samo da Grčku neće izbaciti iz eurozone, oni će nas još moliti da uzmemo taj novac, jer ako izbace Grčku kriza će se proširiti na druge europske zemlje i euro će kolabirati", uvjeren je Dimiris Stratoulis.

Inače, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle predstavio je danas plan od šest točaka za europski razvojni pakt, ali je upozorio Grčku da se mora držati obećanih reformi ako želi i dalje dobivati pomoć i ostati u eurozoni, prenosi HRT. U govoru u Bundestagu nekoliko dana uoči posjeta novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, Westerwelle je rekao da se i Njemačka želi usredotočiti na rast, ali ne ako to znači veću potrošnju.

Na europskoj razini i mi se više želimo usredotočiti na rast, rekao je. Europska unija ne može trošiti više nego prije, ali svoja sredstva mora iskoristiti bolje nego dosad. Prema njegovim riječima, Njemačka želi sačuvati eurozonu, ali Grčka mora odlučiti želi li ostati u njoj.

"Budućnost Grčke u eurozoni leži u grčkim rukama. Mi joj želimo pomoći i pomoći ćemo joj, ali Grčka mora biti spremna prihvatiti tu pomoć. Skrene li Grčka s dogovorenog reformskog puta, onda dalje isplata pomoći neće biti moguće. Solidarnost nije jednosmjerna ulica", rekao je Westerwelle njemačkim parlamentarnim zastupnicima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram