Zatvori
Poslovni Puls
12/05/2012

Kad desničari stežu remen: Slovenija uvela žestoke mjere štednje

Slovenski parlament nakon dva dana rasprave danas kasno popodne usvojio je kontroverzni Zakon o "uravnoteženju javnih financija", zbog čega je prije dvadesetak dana prosvjedovalo i štrajkalo 100.000 zaposlenika javnoga sektora; nastavnika, liječnika, policajaca i ostalih...

Riječ je o zakonu prema kojem se u znatnoj mjeri ograničavaju dosadašnja socijalna i radna prava, a smanjuju se i plaće za osam posto kao i financiranja obrazovnih ustanova, prenosi Index.

Prema tom Zakonu s državnim službenicima koji imaju uvjete za mirovinu raskinut će se ugovori, a također se ograničiti mnogi troškovi u državnim ustanovama. Obvezno zdravstveno osiguranje pokrivat će manje troškove zdravstvene skrbi i to za 10 posto, a smanjene su i roditeljske potpore.

Nema više subvencija za studente za hranu, a imat će samo socijalno ugroženi učenici. Zakon također eliminira poticaje za mlade obitelji za kupnju prvog stana. Sindikati su na kraju, nakon niza kompromisa ipak dali zeleno svjetlo za ovaj zakon. U ovoj godini na temelju tih mjera Slovenci planiraju uštedjeti 500 milijuna eura, a sljedeće čak 750 milijuna eura.

"S ovim mjerama propast će 'socijalna država' te će do kraja osiromašiti srednji sloj", tvrdi oporba koja je u parlamentu umjesto mjera štednje odnosno rezanja predlagala veće porezne prihode. Nakon što je zakon usvojen premijer Janez Janša rekao je kako su mjere štednje neophodan ali samo prvi korak.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram