Zatvori
Poslovni Puls
14/05/2012

Do kraja godine kreće energetska obnova 500-tinjak zgrada u državnom vlasništvu

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavio je energetsku obnovu tisuća zgrada u javnom vlasništvu države  što bi trebalo pokrenuti investicijski ciklus i oživjeti građevinski sektor, ali i stvoriti projektantsko-građevinski izvozni proizvod...

Ministar je najavio obnovu zgrada u javnom vlasništvu koja će obuhvatiti rekonstrukciju sustava grijanja, izmjenu stolarije, obnovu fasada, vodovodnih i elektro instalacija i druge zahvate koji bi trebali znatno smanjiti troškove za energiju.

Projekt bi se financirao kreditom kojim bi bili plaćani izvođači radova, a vraćali bi ga vlasnici objekata. To bi im se isplatilo jer bi ukupni trošak rata i energije nakon obnove, bio jednak ili manji trošku za energiju prije obnove, rekao je Vrdoljak.

Riječ je o rješenju poznatom kao ECSO model, obuhvaćene programom bi bile škole, vrtići, bolnice, fakulteti, domovi zdravlja, zgrade državnih i lokalnih institucija i druge.

"Naši motivi su zapošljavanje, zaštita okoliša, ušteda energije i smanjenje javne potrošnje, a ne manje važna je i ljepota i uređenost objekata", rekao je Vrdoljak, prenosi HRT. "Hrvatska inače troši do 4 puta više energije nego je to europski prosjek i ovim bismo projektom uštedjeli, odnosno smanjili potrošnju na 50 do 80 kilowat sati po četvornom metru. To nije projekt obnove fasada već cjelovita energetska obnova", poručio je ministar.

Naglasio je da se ne radi o novom zaduživanju jer se projekti isplaćuju iz energetskih ušteda.

Pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost Ana Pavičić-Kaselj kaže kako su za provedbu projekta osigurana sredstva iz kreditnih linija HBOR-a i Europske investicijske banke.

Do kraja godine počinje energetska obnova 500-tinjak zgrada javnog sektora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram