Zatvori
Jasmin Hadzic
15/05/2012

Sve se crni oko Hrvatske: Mađarska i Italija bilježe snažan gospodarski pad u prvom kvartalu

Središnja Europska statistička agencija (Eurostat) danas je objavila prve preliminarne procjene o kretanju bruto društvenog proizvoda u Europskoj uniji i eurozoni u prvom ovogodišnjem kvartalu...

A podaci su...očekivani.

Od najvećih gospodarstva, dobitnike predvodi Njemačka s godišnjim rastom BDP-a od 1,2 posto (u usporedbi s prvim kvartalom 2011. godine). Eksplozivan gospodarski rast bilježe i tržišta u razvoju poput Latvije (5,5 posto), Litve (4,3 posto), Estonije (4 posto), ali i Slovačke (3,2 posto) te Finske (2,9 posto).

S druge strane...

Gubitaše predvodi Grčka s padom BDP-a na godišnjoj razini od čak 6,2 posto. Na drugom mjestu je pomalo zaboravljeni, ali očito i dalje vrlo problematični Portugal s padom od 2,2 posto. Ovih dana često spominjana Španjolska ostvarila je pad BDP-a od 0,4 posto u prvom kvartalu.

Od naših susjeda Italija bilježi pad od relativno visokih 1,3 posto, Mađarska je u minusu 1,5 posto, dok za Sloveniju podaci još uvijek nisu obrađeni.

Na razini Europske unije ostvaren je tek mizerni godišnji rast BDP-a od 0,1 posto, dok je eurozona ostala na pozitivnoj nuli.

U nastavku možete pregledati sve Eurostatove podatke.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram