Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2012

Izlazak Grčke iz eurozone više nije tabu tema: Europa to može preživjeti!

Eurozona je upozorila Grčku da se pridržava uvjeta dogovorenih u okviru kredita za spas, ili riskira napuštanje monetarne unije, u vrijeme kada problemi oko formiranja vlade u Ateni i teškoće u kojima se nalaze španjolske banke ponovo brinu ministre financija eurozone...

Ministri financija 17 država članica eurozone  sastali su se jučer u Bruxellesu, odakle su političkim strankama u Grčkoj poslali odlučnu poruku da ta prezadužena zemlja mora poštovati uvjete paketa međunarodne financijske pomoći, prenosi AFP. Jedina alternativa, koju analitičari sve češće zastupaju, a čak je spominju i dužnosnici EU, jest da Grčka napusti eurozonu.

Ministar vanjskih poslova Španjolske Jose Manuel Garcia-Margallo naglasio je da članstvo Grčke u eurozoni ovisi o "poštovanju pravila igre". Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i dalje se "nada i želi" da Grčka ostane u eurozoni, izjavila je njegova glasnogovornica Pia Arenkilde Hansen.

"Oni vrlo dobro znaju koji su uvjeti za nastavak isplate pomoći", kazao je ministar financija Luksemburga Luc Frieden.

Potpuna suradnja buduće vlade u Ateni je od ključnog značaja, naglasio je on, dodajući da će, "u suprotnom, daljnja financijska pomoć biti uskraćena". Njemačka je čvrsta u svom stavu da Atena mora ispuniti dogovorene uvjete, a nije joj više strana ni ideja da Grčka napusti eurozonu. Njemački ministar financija Wolfgang Schauble odbacio je priče da bi izlazak Grčke iz monetarne unije mogao destabilizuirati Stari kontinent.

"Europa neće potonuti tako lako", poručio je on. "Mi želimo da Grčka ostane u eurozoni. Ali ona sama to mora željeti, kao i ispuniti svoje obaveze. Mi nikoga ne možemo primorati na to", rekao je Schauble.

"Nitko ovdje nikome ne prijeti, ali moramo biti iskreni.... i kažemo našim prijateljima i partnerima u Grčkoj da ne postoji drugi put osim onog kojeg smo zajedno izabrali", zaključio je on.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram