Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2012

Svjetsko tržište: Snažan pad indikatora ekonomskog povjerenja u Njemačkoj, Grčka u fokusu...

Jučer objavljeni podaci o BDP-u za prvo tromjesečje najvećeg europskog gospodarstva (njemačkog) bili su bolji od očekivanja tržišta...

Sezonski prilagođeni podaci pokazali su rast njemačkog gospodarstva od 1,2% na godišnjoj razini te 0,5% u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine.

U Francuskoj je u prvom tromjesečju BDP porastao za blagih 0,3% na godišnjoj razini, što je slabiji rast od očekivanog, dok je na kvartalnoj razini zabilježena stagnacija. Talijansko je gospodarstvo zabilježilo pad od 1,3% na godišnjoj te 0,8% na mjesečnoj razini.

Unatoč snažnijem rastu BDP-a Njemačke od očekivanja, na razini cijele eurozone zabilježena je stagnacija (i tromjesečna i godišnja stopa rasta je 0%). ZEW indikator ekonomskog povjerenja u Njemačkoj u svibnju je zabilježio snažan pad na 10,8, što je ispod očekivanja tržišta, dok je isti indikator na razini eurozone u negativnom teritoriju (-2,4).

Stopa inflacije u SAD-u u travnju je bila u skladu s očekivanjima tržišta pa su potrošačke cijene na godišnjoj razini porasle 2,3%, a na mjesečnoj 0%, što predstavlja slabljenje inflatornih pritisaka u odnosu na ožujak. Trgovina na malo u SAD-u u travnju je u skladu s očekivanjima tržišta ostvarila vrlo blagi rast od 0,1% u odnosu na ožujak.

Njemačke desetogodišnje obveznice zabilježile su pad po prvi put u posljednja tri dana nakon iznenađujuće objave rasta njemačkog gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.

Prinosi su se odlijepili od minimalnih razina, a u istom smjeru reagirale su i američke državne obveznice. Međutim vijesti o nemogućnosti sastavljanja nove grčke vlade te o ponavljanju izbora u lipnju ponovno su potaknule potražnju za sigurnim utočištima, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram