Zatvori
Poslovni Puls
18/05/2012

Tržište novca: Nastavak slabljenja eura u odnosu na dolar

Jučer je na međunarodnim deviznim tržištima nastavljen pad tečaja EUR/USD...

Trgovanje je otvoreno na razini od 1,272 dolara za euro te se do kraja dana pod utjecajem jačanja deprecijacijskih pritisaka na euro spustio ispod 1,27 dolara za euro. Slabljenje jedinstvene europske valute bilo je potaknuto političkim nestabilnostima u Grčkoj i činjenicom da veliku potporu birača imaju stranke koje se protive mjerama štednje, zbog čega je Fitch korigirao dugoročni kreditni rejting Grčke na CCC.

Nadalje, negativan utjecaj na euro imalo je i  smanjenje kreditnog rejtinga 16 španjolskih banaka od strane Moody's-a te rast značajan rast prinosa na aukciji trogodišnjih španjolskih obveznica u usporedbi s prethodnom aukcijom sličnog dospijeća (4,375% u usporedbi s 2,89%). Vrijednost eura u odnosu na japanski jen se spustila na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca (100,23 jena za euro).

U četvrtak je nastavljena deprecijacija domaće valute naspram eura. Povećanom potražnjom za devizama sa strane korporativnog i bankarskog sektora tečaj EUR/HRK je dospio na razine oko 7,555 kuna za euro, gdje je i zatvoren dan.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,537804 kuna za euro.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram