Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2012

Najvrijednija robna marka na svijetu: Brend "Apple" vrijedi 183 milijarde dolara!

Američki tehnološki div Apple potvrdio je u 2011. poziciju najvrednije robne marke u svijetu, predvodeći skupinu tehnoloških kompanija koje dominiraju među 10 vodećih brendova, pokazala je studija...

Proizvođač IPhonea i iPada povećao je vrijednost svoga brenda u 2011. za 19%, na 183 milijarde dolara ili 37% svoje tržišne kapitalizacije, prema godišnjem istraživanju agencije Millward Brown o vodećim robnim markama i marketingu, objavljenom pod naslovom BrandZ, prenosi HRT

Facebook s tržišnom vrijednošću od 82 milijarde dolara nakon prošlotjedne početne javne ponude dionica najbrže je napredovao među vodećih 100, budući da je njegov brend dobio na vrijednosti 74%, poskočivši na 33,2 milijarde dolara, što ga je svrstalo na 19. mjesto. Čak sedam od 10 najvrednijih brendova pripada tehnološkim tvrtkama, osim McDonald's i Coca-Cole koji su zadržali četvrto odnosno šesto mjesto na ljestvici. Marlboro je napredovao za jedno mjesto i sada je sedmi na ljestvici najvrednijih, unatoč kampanjama protiv pušenja u većem dijelu svijeta.

Brendovi u sektoru poslovne tehnologije također su zauzeli istaknuta mjesta među prvih deset, pa je IBM zamijenio mjesto s Googleom i sada se nalazi na drugom mjestu dok je popularna tražilica kliznula na treće mjesto. Microsoft je zadržao peto mjesto.

"Dobar plasman tehnoloških brendova odražava njihovu središnju i transformacijsku ulogu u suvremenom životu", smatra izvršni direktor Millward Browna Nick Cooper. "Kada su se pojavili automobili i kada se razvio zračni promet, stvorili su osjećaj slobode. Sada je red na tehnološkom sektoru da napravi to isto", kazao je.

Važnu ulogu igra i takozvana konzumerizacija informatičkih tehnologija, ističe on, pojašnjavajući da su proizvođači poslovnog softvera i hardvera prisiljeni prihvaćati standarde na koje su potrošači naviknuti u privatnom životu.

"Najsnažniji rast općenito bilježe brendovi na područjima koja obilježava izraženo intuitivna prirodna upotreba, te na kojima iskustvo potrošača oblikuje iskustvo među poduzećima a ne obrnuto", tumači Cooper.

Upozorava da su pojedini tehnološki brendovi ranjivi na negativno javno mnijenje, posebno u osjetljivim pitanjima kao što su zaštita privatnosti. Stoga su Facebook i Google već osjetili negativne posljedice prikupljanja velikih količina privatnih podataka, tumači on.

U Millward Brownu kao polazište u izradi ljestvice uzimaju financijsku vrijednost kompanije ili dijela tvrtke koji proizvodi brand, u kombinaciji sa sposobnošću marke da stvori lojalnost.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram