Zatvori
Jasmin Hadzic
22/05/2012

Samo zlobnici i neznalice mogu Facebookov IPO proglasiti "potpunim neuspjehom"

Očekivano - ponedjeljak je donio rasprodaju dionica najveće svjetske društvene mreže...

Ovo su dobre vijesti - američko financijsko tržište ipak nije ušlo u iracionalni i euforični modus operandi.

Dionice Facebooka u ponedjeljak su ostvarile dnevni pad od gotovo 11 posto (10,99 posto) i closing bell na NASDAQ burzi je dočekan na cjenovnoj razini od 34,03 dolara. Podsjetimo, Facebook je prodavao IPO dionice po cijeni od 38 dolara, a trgovanje u petak je započelo uz cijenu od 42 dolara.

Facebook može biti zadovoljan ovim razvojem događaja jer su u dogovoru s bankarima očito pravilno procijenili vrijednost (IPO) dionice i nisu poput Groupona ili Linkedina na "stolu" ostavili stotine milijuna dolara što bi se dogodilo u slučaju da su dionice Facebooka prvog dana ostvarile strelovit cjenovni rast.

Mogu biti zadovoljni i individualni dioničari koji su bez velikog gubitka shvatili kako izlazak na burzu nije poziv individualnim ulagačima na bogaćenje preko noći već prilika za kompaniju da prikupi svježi kapital.

Svi su na dobitku.

Skoro svi...

Vjerojatno nisu zadovoljni oni koji su očekivali da će Facebook u prvih 8 sati trgovanja na burzi ekspresno poletjeti do tržišnog vrednovanja od 200 milijardi dolara.

To je ona ista ekipa koja je Facebookov IPO (inače najveći internetski IPO svih vremena) proglasila "potpunim promašajem" već u petak ujutro (po američkom vremenu).

Što se tiče same vrijednosti Facebooka - u tjednima koji su pred nama vidjet ćemo Facebookovu pravu vrijednost...

Neki tvrde da će se Facebook vrlo brzo spustiti ispod 30 dolara (po dionici)...

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram