Zatvori
Jasmin Hadzic
22/05/2012

Nouriel Roubini ipak nije samo pesimist: Ulagači prilike trebaju tražiti na tržištima u razvoju!

Dežurni ekonomski katastrofičar ipak vjeruje kako "tržišta u razvoju" kriju dobre prilike za ulagače...

U razgovoru za USA Today Nouiel Roubini je još jednom istaknuo kako je Grčka "usporena željenička nesreća", a prijetnje globalnom gospodarstvu izviru i iz Europe, Velike Britanije, Japana, BRIC zemalja, Tuske, Meksika i Južne Afrike...

Kada je u pitanju Europa, Roubini napominje kako je riječ o iznimno složenom problemu koji više nije isključivo ekonomsko - financijske prirode, već su na djelu i ozbiljna društveno - politička previranja diljem europske periferije. Posebno je izdvojio pitanje energetike - odnosno europske ovisnosti o uvozu nafte što bi moglo značajno utjecati na pozitivna odnosno negativna gospodarska kretanja.

Europa je umorna od štednje, kaže Roubini. Dok zemlje poput Francuske i Nizozemske odbijaju nastavak strategije stezanja remena - s druge strane jedna Njemačka, Finska i Austrija sve se teže mire s činjenicom da moraju ispisivati "čekove" koji odlaze na euro-periferiju.

"Nijemci mi govore: 'Ti Grci imaju veliko debelo grčko vjenčanje koje traje posljednjih 20 godina. Sada je dosta'", priča Roubini i kaže kako je moguće da će Grčka istupiti iz eurozone već idućeg mjeseca (nakon ponovljenih parlamentarnih izbora).

"Grčka neće biti jedina zemlja koja će odraditi mirno restrukturiranje izvan eurozone. Ako zemlje poput Portugala ili Cipra restrukturiraju svoje dugove i izađu iz eurozone - eurozona će preživjeti. Ali ako se 'zaraza' proširi na Italiju i Španjolsku - to bi moglo dovesti do pucanja eurozone za tri do četiri godine", poručio je Roubini.

Ulagačima koji panično traže "sigurnu luku" na uzburkanim vodama međunarodnog tržišta - Roubini savjetuje da "spas" potraže u dugoročnim investicijama na tržištima u razvoju.

"Ako razmišljate što će se dogoditi u iduća tri mjeseca, niti jedna zemlja nije otok", zaključio je Roubini.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram