Svjetsko tržište: Dobre vijesti iz eurozone, rast desetogodišnjeg njemačkog prinosa…

Jučerašnji je dan bio razmjerno siromašan ekonomskim objavama…

U eurozoni su objavljeni podaci iz građevinskog sektora za ožujak. Na godišnjoj razini obujam građevinskih radova smanjio se za 3,8% godišnje, što je znatno usporavanje pada u odnosu na -16,3% u veljači.

Sukladno tome, na mjesečnoj je razini zabilježen rast od 12,4%. U Italiji se deficit tekućeg računa bilance plaćanja u ožujku prepolovio. Deficit je iznosio 2,4 milijarde eura u usporedbi s 5,1 milijardi eura u veljači.

Jučer je drugi dan za redom nastavljena korekcija cijena njemačkih državnih obveznica, a desetogodišnji prinos se blago odlijepio od minimalnih razina.

Takva kretanja rezultat su jačanja stavova Francuske i Velike Britanije, koje se protive modelu rigorozne štednje za kakav se zalaže Njemačka, a sve su jasnije i poruke o proaktivnoj politici u suzbijanju širenja dužničke krize i poticanju gospodarskog oporavka. Posljedično, španjolske i talijanske obveznice zabilježile su rast, prenose RBA analitičari.

Možda će Vas zanimati:
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>