REUTERS: Zemlje članice eurozone počinju s pripremama za izlazak Grčke!

Ono što je još nedavno bila tabu tema – danas se diljem Europe doživljava i više nego ozbiljno…

Naravno, riječ je o mogućnosti da će Grčka istupiti iz eurozone. Reuters danas doznaje u razgovoru s tri visoka dužnosnika Euro radne grupe (Eurogroup Working Group) kako je dogovoreno da sve zemlje članice eurozone moraju početi pripremati svoje individualne planove za scenarij u kojem će Grčka istupiti iz eurozone!

Ova vijest dolazi samo nekoliko sati prije početka radne večere čelnika EU-a i eurozone na kojoj gostuje i hrvatski premijer Zoran Milanović. Grčka problematika bit će u fokusu neformalnog druženja najmoćnijih europskih političkih lidera u Bruxellesu.

Nekoliko važnih tema zaokuplja europske političare, a sve su na ovaj ili onaj način povezane s Grčkom i budućnosti eurozone. Svi očekuju kako će novoizabrani francuski predsjednik Francois Hollande ponovno otvoriti temu izdavanja zajedničkih euro-obveznica – za što ima potporu Italije i Španjolske, a navodno i Europske komisije. Bit će zanimljivo vidjeti i hoće li se šefovi država eurozone referirati na nedavni prijedlog Deutsche Banka o uvođenju paralelne valute “Geura” u Grčkoj, dok se šuška i o tzv. “crnogorskom modelu” po kojem bi Grčka izašla iz eurozone, ali nastavila koristiti euro i sredstva iz europskih fondova.

Grci bez nove pomoći međunarodne financijske zajednice mogu izdržati još oko dva mjeseca.

Sve u svemu – bit će to još jedna iznimno zanimljiva večera u Bruxellesu…

Možda će Vas zanimati:
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>