Zatvori
Jasmin Hadzic
24/05/2012

Tužbu protiv Facebooka predvode odvjetnici koji su od Enrona uzeli 7 milijardi dolara

Nastavljaju se post-IPO problemi za Facebook...

Vjerojatno ste do sada čuli za tužbu dijela novopečenih Facebookovih dioničara protiv same društvene mreže, investicijske banke Morgan Stanley, ali i drugih aranžera IPO-a poput JPMorgan Chasea iGoldman Sachsa. Tužba je pokrenuta nakon što je u javnost procurila informacija da je Facebook tijekom predstavljanja IPO-a institucionalnim ulagačima (fondovi, banke) aranžerima IPO-a naložio da snize prognoze za Facebookove buduće prihode i profitabilnost. Aranžeri su informacije podijelili sa svojim klijentima, ali ne i s javnosti, pa se u tužbi navodi kako su mnogi mali ulagači kupovali dionice Facebooka pod krivim pretpostavkama.

"Aranžeri Facebookovog IPO-a usred roadshowa snizili su prognoze, a to nisu rekli svima. Ne vjerujem da postoji Facebookov dioničar koji ne bi volio da je te analize pročitao (prije kupovine dionica", rekao je Samuel Rudman, partner u odvjetničkoj tvrtki Robbins Geller Rudman & Dowd koja zastupa nezadovoljnu grupu dioničara.

Mark Zuckerberg i Facebook imaju razloga biti zabrinuti zbog činjenice da je spomenuta odvjetnička tvrtka predvodila legendarnu pravnu akciju protiv američkog diva Enron u kojoj su dioničari uspjeli naplatiti čak 7 milijardi dolara.

Podsjetimo, Facebook je u IPO-u prikupio 16 milijardi dolara i vrijednost tvrtke je postavljena na 104 milijarde dolara. No, od izlaska na burzu cijene dionica bilježe pad. U prva tri dana na burzi dionica Facebooka izgubila je gotovo 20 posto svoje početne vrijednosti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram