Zatvori
Poslovni Puls
24/05/2012

Ovo je sve što morate znati o najavljenom poskupljenju cestarina

Ministarstvo prometa potvrdilo je da se od 1. lipnja cestarina povećava za 15 posto onima koji je plaćaju gotovinom ili karticama na naplatnim kućicama, ali ne i korisnicima ENC-a. Njima cijena cestarine ostaje nepromijenjena tijekom lipnja. Inače, ENC se može kupiti po promidžbenoj cijeni od jedne kune...

Tako će novi registrirani korisnik za uplaćenih 500 kn na račun dobiti još 158 kuna. Uređaj, kao i uplata na računu, nemaju vremensko ograničenje, potvrdili su na konferenciji za novinare ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona.

Hajdaš Dončić je kazao da je promjena cijene cestarine dio prve faze restrukturiranja HAC-a i ARZ-a. Veća cestarina donijet će tim tvrtkama veće prihode - oko 147 milijuna kuna ukupno, a veći broj korisnika ENC-a smanjit će troškove. Ministar je dodao da će do kraja godine iz ARZ-a i HAC-a biti izdvojeni naplata i održavanje u posebne tvrtke koje će onda konkurirati za te poslove i na drugim autocestama. Guštin i Denona najavili su da će do kraja godine smanjiti broj zaposlenih u svojim tvrtkama za 7%, a to je oko 260 ljudi.

Prema novom poskupljenju, put od Rijeke do Zagreba stajat će 69 kuna za osobni automobil, a od Zagreba do Splita (Dugopolja) oko 180 kuna. Uz uvođenje novog cjenika u pripremi je i besplatna podjela uređaja za elektroničku naplatu cestarine (ENC), čija je cijena iznosila oko 120 kuna, a sada će se prodavati za simboličnu jednu kunu plus PDV.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram