Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2012

Svjetsko tržište: Pad IFO indeksa poslovne klime u Njemačkoj, bez promjena na tržištima obveznica...

PMI indikatori prerađivačkog i uslužnog sektora na razini eurozone zabilježili su blagi pad u svibnju u odnosu na travanj te se nalaze ispod 50 (45, odnosno 46,5), što upućuje na nastavak pada...

Pri tome je PMI prerađivačkog sektora u Njemačkoj i Francuskoj zabilježio pad na 45, odnosno na 44,4, dok je PMI uslužnog sektora Njemačke ostvario rast na 52,2.

IFO indikator poslovne klime u Njemačkoj spustio se u svibnju na 106,9 sa 109,9 u travnju, što je veći pad od očekivanja tržišta. Konačni podaci BDP-a Njemačke u prvom tromjesečju potvrdili su godišnju stopu rasta od 1,2%, primarno pod utjecajem dobrih rezultata izvoza. Na američkom tržištu rada u prošlom tjednu nije bilo velikih promjena.

Broj zahtjeva za naknade novonezaposlenima smanjio se za dvije tisuće (na 370 tisuća), dok je broj zahtjeva za naknade kontinuirano nezaposlenima u tjednu prije pao za 29 tisuća.

Iako je tijekom jučerašnjeg dana na inozemnim tržištima bila primjetna i nešto zamjetnija potražnja za rizičnijim vrijednosnicama njemački prinosi i dalje se nalaze oko povijesnih minimuma s desetogodišnjim bundom ispod 1,4 posto.

Osim neizvjesnosti oko razvoja (grčke) dužničke krize i izostanka jasnijih i odlučnijih mjera političkih čelnika EU jučerašnji razočaravajući ekonomski podaci nisu dozvoljavali oporavak prinosa sigurnih utočišta. Pred kraj dana proširila se i vijest prema kojoj je talijanski premijer najavio mogućnost pristanka Njemačke na zajedničku Euroobveznicu eurozone, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram