Zatvori
Jasmin Hadzic
28/05/2012

Analitičar Citigroupa: Grčka istupa iz eurozone 1. siječnja 2013. godine!?

I dok su svjetska tržišta odahnula nakon što su predizborne ankete pokazale kako anti-bailout opcija u Grčkoj (Syriza) nema očekivanu prednost pred nove parlamentarne izbore - jedan analitičari nije previše optimističan oko post-izborne situacije u Grčkoj...

Analitičar Citigroupa Michael Saunders objavio je kako očekuje da će Grčka istupiti iz eurozone i odbaciti euro kao nacionalnu valutu 1. siječnja 2013. godine. Saunders ne vjeruje da će novi izbori Grčkoj osigurati stabilnu vladajuću većinu koja će biti u mogućnosti provesti sve dogovorene mjere štednje koje zahtijeva Trojka (EU, ECB, MMF).

Grčka će se vratiti na "staru" drahmu - koja će odmah nakon uvođenja deprecirati za 60 posto, piše Saunders i dodaje kako će Europa vjerojatno pronaći način da Grčku zadrži unutar Europske unije kako bi imala pristup europskim stabilizacijskim fondovima.

Saunders na kraju zaključuje kako će "Grexit" proširiti financijsku zarazu na druge zemlje eurozone, no siguran je da će na vrijeme biti uspostavljeni mehanizmi koji će "ublažiti udar" na bankarski sektor i spriječiti novi ekonomski poremećaj u Europi.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram