Zatvori
Jasmin Hadzic
04/06/2012

Kako smo "spušili" na IPO-ovima Facebooka i HT-a, ali ipak nešto naučili...

Sigurno se pitate koja je točno veza između Facebooka i HT-a? Promislite još jednom i pročitajte ovaj tekst do kraja...

Posljednjih nekoliko dana gotovo svi svjetski mediji (a i većina domaćih) raspisali su se o Facebookovom burzovnom krahu. Citiraju se analitičari, izvlače podaci o prihodima i usporedbe s Googleom.  Facebook je od burzovnog debija izgubio gotovo trećinu tržišne vrijednosti, a kupci koji su u prvim minutama požurili kupiti dionice najveće svjetske društvene mreže - ostali su "kratki" za oko 15 dolara po dionici.

I sada se čude - kako to da cijena Facebookove dionice nije strahovito uzletjela u prvih nekoliko sati trgovanja na burzi poput nekih drugih "internet dionica" koje su se pojavile na američkom tržištu kapitala u posljednjih 18 mjeseci.

Odgovor je jednostavan - od samog početka bilo je jasno da je Facebook debelo precijenjen, odnosno investicijske banke su ispravno procijenile IPO cijenu, pa je Facebook (i njegovi dioničari) maksimalno profitirao na samom IPO-u. Jer u tom je i cijela poanta institucionalne javne ponude. Da kompanija osigura dodatni kapital. A ne da tata iz Alabame s banke podiže novac za školovanje svoje djece u nadi kako će preko noći "okrenuti" veliku lovu na dionicama Facebooka.

Nije IPO osmišljen kako bi se špekulanti i individualni dioničari obogatili za par sati - već kako bi tvrtka koja izlazi na burzu osigurala kapital za daljnje poslovno širenje, aktivizicije i slično...

Slično nešto imali smo i u Hrvatskoj 2007. godine s iznimkom da kod nas gotovo nitko nije upozoravao na sve rizike koji dolaze s dioničarstvom već su se "burzovni analitičari" iz petnih žila trudili opravdati ranojutarnje čekanje u redovima ispred banaka kako bi i "raja" omastila brk na IPO-u. Jedino je Ljubo Jurčić upozoravao na moguću negativnu stranu. I bio je u pravu. Opet.

Jasno, govorimo o HT-u.

Velikom "poklonu" Sanaderove Vlade koji je politička, financijska i medijska elita proklamirala kao "sigurnu zaradu". Kupiš par dionica i sigurna zarada - hej! Samo budale rade od jutra do mraka...

I doista, u prvo vrijeme sve je bilo idealno. Dioničari nisu mogli skrivati smješak pri pogledu na burzovne indekse i cijenu dionice (398 kuna u odnosu na IPO cijenu/265 kn). Ljudi koji do nedavno nisu znali što je IPO sada su po kafićima onim "luzerima" koji su imali nesreću propustiti IPO prodavali "pamet" i gladili vlastiti ego.

Pet godina kasnije...neka druga priča...

Jedna dionica HT-a danas vrijedi manje od 200 kuna.

Znanje se skupo plaća. A ako smo nešto naučili iz IPO-ova Facebooka i HT-a onda je to da trgovanje dionicama nije igra za malu djecu i amatere.

I zato ne pokušavajte pobijediti analitičare, fond menadžere, ulagačke kompanije i "velike ribe" poput našeg Nenada Bakića ili Warrena Buffetta.

Na duge staze - uvijek ćete izgubiti.

NAPOMENA: Autor teksta posjeduje dionice HT-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram