Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2012

Jeftino i učinkovito: Umjesto mosta ili koridora Neum ćemo zaobilaziti mega-trajektima!?

Dva trajekta kapaciteta oko 150 vozila i 2.000 putnika već do kraja ove godine počet će se graditi u Hrvatskoj kako bi u floti Jadrolinije od 1. srpnja sljedeće godine preuzeli ulogu "plave" obilaznice Neuma...

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u tijeku su razgovori oko realizacije projekta prema načelu "gradnja domaće flote na domaćim navozima i bez državnih jamstava", čime bi se istodobno osigurao bolji standard brodovlja Jadrolinije, te dao posao hrvatskim brodogradilištima, prenosi Glas Slavonije. U igri su u prvoj seriji dva velika trajekta od kojih je svaki vrijedan između 7 i 8 milijuna eura, te u nešto dugoročnijoj varijanti još dva trajekta sličnih karakteristika, pa je ukupno riječ o četiri trajekta vrijedna gotovo 30 milijuna eura.

Svi ti brodovi, naravno, neće ići isključivo na Pelješac nego na ostale trajektne linije na Jadranu, ovisno o potrebama. Bit će to najveći ikada sagrađeni trajekti za Jadroliniju, jer će biti dugi oko 100 metara i imat će veći kapacitet od najvećih u floti kao što su trajekti Hrvat i Juraj Dalmatinac.

O svemu navedenom razgovaralo se prošlog tjedna u Rijeci u vrijeme posjeta ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića.

Kako Glas Slavonije doznaje iz neslužbenih izvora, kreditnu liniju za ovaj posao trebalo bi osigurati pulsko Brodogradilište Tehnomont, gdje već imaju načelne dogovore s bankama. Bit će zanimljivo vidjeti tko će trajekte graditi, a u igri su uz Tehnomont i Brodosplit, 3. maj te Kraljevica, kojoj bi to mogao biti prvi značajniji posao od otvaranja stečaja.

Cijeli posao izuzetno je važan i u kontekstu rješenja problema prolaska kroz Neum, gdje se razmatra nekoliko mogućih varijanti trajektnog povezivanja. Najekonomičnija bi bila gradnja trajektnih pristaništa na lokaciji temeljnih stupova Pelješkog mosta, jer je riječ o uvjerljivo najkraćoj prometnoj vezi, koja bi garantirala najmanju cijenu karte. Tako bi vožnja trajektom između lokacije Klek na kopnu i Brijeste na Pelješcu trajala samo desetak minuta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram