Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2012

Svjetsko tržište: Slabi pokazatelji s američkog tržišta rada, pad prinosa na njemačke obveznice...

Konačni podaci PMI indikatora prerađivačkog sektora u eurozoni za svibanj uglavnom su nešto bolji od prvih procjena, no i dalje su razmjerno slabi i upućuju na pad. PMI prerađivačkog sektora Njemačke iznosi 45,2, dok je na razini eurozone 45,1 (vrijednosti ispod 50 pokazuju pad)...

Stopa nezaposlenosti u eurozoni u travnju se zadržala na 11%, dok je stopa nezaposlenosti u SAD-u u svibnju porasla za 0,1 postotni bod na 8,2%. Slabe rezultate s američkog tržišta rada potvrđuje i znatno slabiji rast zaposlenosti od očekivanja. Tako je u svibnju dodano tek 69 tisuća novih radnih mjesta. Nepovoljne pokazatelje s američkog tržišta zaključujemo padom ISM indikatora prerađivačkog sektora koji je u svibnju pao više od očekivanja tržišta (na 53,5).

Sam kraj tjedna donio je podatke s tržišta rada u SAD-u koji su bili razočaravajući zbog pada broja novih radnih mjesta i rasta stope nezaposlenosti. Uz to, ISM indeks prerađivačkog sektora je također razočarao. Posljedično, američke su obveznice još malo porasle, a desetogodišnji se prinos spustio ispod 1,5 posto.

Potražnja je bila prisutna i na duljem kraju krivulje njemačkih državnih obveznica pa se prinos na Bund spustio na 1,17 posto.

U tjednu pred nama fokus će ponovno biti na zbivanjima u eurozoni te na sastanku ECB-a, na kojem se ne očekuje povećanje referentnog kamatnjaka (štoviše zbog slabljenja inflatornih pritisaka ECB ima prostora za njegovo spuštanje), no ECB bi trebao objaviti nove ekonomske prognoze (očekujemo negativnu reviziju BDP-a).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram