Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2012

Radnicima Diokija nije jasno zašto je Vlada digla ruke od tog industrijskog diva

Stožer za obranu Diokija uputio je otvoreno pismo Vladi RH upozorivši da unatoč njezinoj odluci iz ožujka dosad radnicima te tvrtke nisu isplaćene zaostale plaće, nije pokrenuta proizvodnja, niti provedeno vlasničko restrukturiranje...

Stožer napominje da Diokijeva proizvodnja stoji već mjesecima te pita hrvatsku vladu zašto se odriče 400 milijuna eura izvoznih proizvoda i 300 milijuna kuna doprinosa i poreza državi godišnje.

Zbog neodlučnosti Vlade, a moguće i njezinih privatnih interesa izravno se šteti radnicima Diokija i cijeloj državi, koja može ostati bez jedne strateške proizvodne grane, upozorava Stožer, tražeći od Vlade da odmah riješi problem Diokija ili će idućih dana pokrenuti nove prosvjede.

Vlada je 22. ožujka odlučila da će se Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske željeznice (HŽ), kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija kojim bi uskoro trebala biti završena agonija te petrokemijske kompanije. Obveze Diokija prema bankama i ostalim vjerovnicima iznosile su 31. prosinca 2011. ukupno 1,17 milijardi kuna, od čega je dug bankama iznosio 785 milijuna kuna. Što se tiče države, dug prema HEP-u bio je 174 milijuna kuna, a prema HŽ-u 1,4 milijuna kuna.

Tada su iz Vlade poručili da su se, iako se radi o privatnom poduzeću, uključili u rješavanje problema te je u razgovorima s dotadašnjim većinskim vlasnikom i vjerovnicima prihvaćeno da se potraživanja pretvore u vlasnički udio, a odmah potom ići će se u postavljanje nove Uprave i isplatu zaostalih plaća radnicima, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram