Zatvori
Poslovni Puls
06/06/2012

Konzultanti će odlučivati o sudbini Croatia osiguranja i HPB-a

Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka trebali bi se privatizirati do kraja godine, a na koji način će se to učiniti odlučit će konzultanti koje će država pozvati na suradnju otvaranjem javnog natječaja. A on će se na dnevnom redu Vlade naći vjerojatno idući tjedan...

Ugledni konzultanti napominju da je za pripremu Croatije osiguranja za privatizaciju potrebno najmanje četiri mjeseca, od due diligencea do obvezujuće ponude potencijalnog strateškog partnera, piše Večernji. No, vlasnik tvrdi da nema vremena toliko čekati na pripremu procesa, već da će konzultant imati maksimalno dva mjeseca za svoj dio posla. Mišljenje odabranog savjetnika trebalo bi presuditi hoće li Croatia osiguranje biti prodano strateškom partneru ili će se otvoriti prostor za dokapitalizaciju.

Interes za najvećeg osiguravatelja u državi pokazalo je pet kompanija iz Poljske, Velike Britanije, ali i iz Hrvatske. Cijena o kojoj se spekulira na tržištu kreće se oko dvije milijarde kuna, a Marijan Kostrenčić, konzultant, uvjeren je da se za upravljački paket CO-a može dobiti taj iznos. Tržišna cijena državnog dijela u utorak je iznosila gotovo 1,5 milijardi kuna.

"HPB će se teže prodati. I dalje mislim da bi je trebalo spojiti s HBOR-om, što je stara i dobra ideja", istaknuo je Kostrenčić u razgovoru za Večernji. Toga su svjesni i u Vladi pa će sudbina HPB-a najvjerojatnije biti injekcija domaćim kapitalom iz obveznih mirovinskih fondova, ali i Adris grupe. Najčešće spominjani partner, EBRD, mogao bi ostati kratkih rukava.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram