Zatvori
Poslovni Puls
06/06/2012

Tržište novca: Novi pad tržišnog tečaja EUR/USD

Nakon tri dana rasta tečaja EUR/USD, jučerašnji dan je protekao ponovno u znaku slabljenja jedinstvene europske valute u odnosu na dolar...

Tako je nakon otvaranja na razinama od oko 1,249 dolara za euro tečaj spušten na razinu od oko 1,241 dolara za euro. Jačanju deprecijacijskih pritisaka na euro u odnosu na dolar pridonijele su vijesti da je na telefonskom sastanku ministara financija i guvernera narodnih banaka grupe G7 dogovoreno pomno praćenje razvoja događaja u Europi međutim nije objavljeno da li su postignuti zajednički stavovi oko rješavanja krize u eurozoni.

Doprinos padu tržišnog tečaja EUR/USD imali su i slabi rezultati trgovine na malo u eurozoni te iznadočekivani pad industrijskih narudžbi u Njemačkoj dok dodatne pritiske na vrijednost eura u odnosu na dolar stvaraju i vijesti iz Španjolske koja možda neće moći izbjeći međunarodni paket pomoći. Trgovanje je zatvoreno na razinama od oko 1,245 dolara za euro.

Nakon vijesti o odlasku guvernera HNB-a, domaće devizno tržište je odreagiralo očekivano. Od samog početka trgovanja bio je izražen pritisak na kupovinu eura te je jedinica domaće valute deprecirala naspram jedinstvene europske valute na razine oko 7,580 kuna za euro. No nakon aukcije trezorskih zapisa na kojoj je upisano oko 10 mil. više v.k. trezoraca u odnosu na iznos koji je dospijevao, došlo je do korekcije tečaja EUR/HRK na razine oko 7,567 kuna za euro, gdje je i zatvoren dan.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,552186 kuna za euro.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram