Zatvori
Poslovni Puls
08/06/2012

UN-ovci zabrinuti teškim gospodarskim stanjem u Europi

Rast svjetskog gospodarstva usporit će, a najveća mu opasnost i dalje prijeti od europske krize, upozorio je UN u novim međuprognozama...

Stručnjaci UN-a snizili su prognozu rasta svjetskog gospodarstva za ovu i iduću godinu, na 2,5 posto i 3,1%. U siječanjskim redovnim prognozama predvidjeli su stope rasta od 2,6 odnosno 3,2%. Posebno su upozorili na pogoršanje krize u eurozoni, za koju predviđaju pad aktivnosti u ovoj godini za 0,3%, u odnosu na ranije prognozirani rast od 0,4%. U idućoj godini gospodarstvo eurozone trebalo bi porasti za 0,9, u odnosu na ranije očekivanih 1,2%.

Najveća je opasnost pritom situacija u Italiji i Španjolskoj, upozoravaju autori izvješća. Najoštrije su snizili prognoze za gospodarstva u tranziciji u regiji jugoistočne Europe, za koja sada očekuju da će u prosjeku u ovoj godini rasti za samo 0,6%, u odnosu na u siječnju prognoziranih 2,3%. U idućoj godini rast bi trebao ubrzati na 1,8%, u usporedbi s ranije prognoziranih 3,2%. "Očekuje se da će gospodarstva u jugoistočnoj Europi stagnirati u 2012., a Hrvatska vjerojatno ponovno kliznuti u recesiju", napominju autori UN-ova izvješća, prenosi HRT.

Za gospodarstva u tranziciji UN predviđa u ovoj godini rast od 4,0%, a u 2013. od 4,2%, što je neznatno više u odnosu na prijašnju prognozu. Razvijena gospodarstva u cjelini trebala bi po UN-ovim računicama porasti u ovoj godini za 1,2%, čime je tek neznatno snižena prognoza iz siječnja. Ujedno je potvrđena siječanjska procjena o 1,8-postotnom rastu te skupine u idućoj godini. UN je istodobno znatno povisio prognozu za američko gospodarstvo u tekućoj godini, na 2,1%, s ranije prognoziranih 1,5%. Poboljšali su i prognozu za iduću godini, s dva na 2,3%.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram