Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2012

Los grandes problemas: Španjolske banke trebaju pomoć EU-a?

Španjolska bi ovaj vikend mogla zatražiti pomoć EU-a za svoje banke, piše Reuters pozivajući se na neimenovane europske i njemačke izvore...

Četvero visokih europskih dužnosnika kazalo je da će ministri financija 17 članica eurozone sutra na telefonskoj konferenciju razgovarati o španjolskom zahtjevu za pomoć.

Informacija je objavljena nakon što je američka agencija Fitch snizila španjolski kreditni rejting za tri razine, s A na BBB. Glasnogovornica španjolske vlade nije  mogla potvrditi hoće li Madrid tražit pomoć EU-a. Dosad su pomoć dobili Grčka, Irska i  Portugal.

U međuvremenu, MMF je objavio da Španjolska treba oko 40 milijardi eura dodatnog kapitala koji bi se ubacio u nekoliko banaka kako bi im se omogućilo da izdrže teške gospodarske uvjete. U španjolskom slučaju, kapital potreban kako bi se stabilizirao bankarski sustav doseže 80 milijardi eura, iako MMF nije u izvješću o svojim predviđanjima izrijekom naveo tu sumu.

Španjolska zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria kazala je da vlada prije donošenja odluke o traženju pomoći treba imati barem preliminarnu procjenu o tome koliko kapitala banke trebaju, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram