Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2012

Tržište novca: Volatilan kraj tjedna na domaćem deviznom tržištu

Petak je, na međunarodnim deviznim tržištima, obilježio razmjerno snažan pad tečaja EUR/USD u prvom dijelu trgovanja...

Tako je s početnih razina 1,256 dolara za euro, na kojem je trgovanje otvoreno, tečaj pao na 1,245 dolara za euro. Snažni deprecijacijski pritisci na euro u odnosu na dolar podržani su iznadočekivano lošim rezultatima njemačkog izvoza te smanjenjem kreditnog rejtinga Španjolske s A na BBB uz negativne izglede zbog visokih troškova dokapitalizacije bankovnog sustava i pada gospodarstva.

Tečaj se do kraja dana ipak blago oporavio te je trgovanje u petak zatvoreno na razinama od oko 1,252 dolara za euro. Vijest da je Španjolska zatražila 100 milijardi eura za spas banaka potakla je jačanje aprecijacijskih pritisaka na euro u odnosu na dolar te je tako tržišni tečaj EUR/USD rano jutros dosegao razinu od oko 1,267 dolara za euro.

Unatoč kraju radnog tjedna, na domaćem je deviznom tržištu bilo umjereno volatilno. Trgovanje je otvoreno nešto iznad razine 7,560 kuna za euro te se uslijed jačeg interesa za prodaju deviza tečaj spustio do dnevnog minimuma od 7,550 kuna za euro. Ta je razina bila interesantna za uzimanje profita pa je tečaj na kraju dana okončao na 7,556 kuna za euro. Glavni prometi na tržištu deviza bili su od strane bankarskog sektora, što domaćeg što stranog, dok korporativni sektor nije imao značajnijeg utjecaja.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,564854 kuna za euro.

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram