Zatvori
Jasmin Hadzic
12/06/2012

Nouriel Roubini o Nijemcima: Vaše ludilo sa štednjom mora prestati!

Američki ekonomist i analitičar još je jednom poručio Nijemcima kako je došlo vrijeme za okončanje opsesije štednjom...

U intervjuu danas objavljenom u njemačkom Bildu, Nouriel Roubini je upozorio kako bi naglo zaustavljanje pomoći Grčkoj moglo dovesti do popunog kolapsa eurozone. Roubini iznosi dvije ideje za rješavanje "grčkog problema".

Prema prvoj, Grčka bi izašla iz eurozone ali bi se i dalje mogla oslanjati na podršku europskih fondova. Druga solucija je da Grčka ostane dio eurozone, ali uz financijsku pomoć EU-a baš kao što je učinjeno u slučaju Istočne Njemačke. Roubini smatra kako su oba rješenja za njemačke porezne obveznike puno "povoljnija" od propasti eurozone.

"Bez eura Njemačka bi se morala uspoređivati sa SAD-om i Kinom prema kojima je patuljak. Kao snažna izvozna sila, Njemačka treba euro i svoje europske partnere", poručuje Roubini u razgovoru za Bild.

Ekonomist koji je predvidio slom američkog hipotekarnog tržišta 2008. godine dalje navodi kako će se europska dužnička kriza zauzdati tek kada Europska središnja banka (ECB) počne tiskati novac i tako sruši vrijednost eura u odnosu na dolar.

"U tom slučaju države južne Europe poput Grčke, Italije i Španjolske dobivaju priliku da postanu konkurentne", napominje Roubini i ističe kako štednja i "stezanje remena" nisu pravi odgovori.

"Moramo dokinuti ludilo štednje. Vlade bi trebale smanjiti poreze i povećati plaće jer je Europi potreban rast."

Roubini ima i jedan zanimljiv prijedlog.

On smatra kako bi bilo poticajno kada bi njemačka vlada svakom kućanstvu izdala vaučer vrijedan 1.000 eura koji bi se mogao potrošiti samo u "problematičnim" zemljama eurozone, a predlaže i porezne olakšice za sve koji kupuju nekretnine u zemljama na periferiji eurozone.

Europi je očajnički potrebna zajednička valuta, ali i zajednička financijska i porezna politika, zaključuje Roubini.

"Europa treba i zajednički bankarski sustav s centralnim nadzornikom. Ako se to dogodi, Angela Merkel mogla bi postati predsjednica te Nove Europe."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram