Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2012

Željeznice BiH napokon stavile u funkciju Končarov ultra-moderni niskopodni vlak

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu su stavile u promet suvremeni niskopodni vlak kojega je izradio zagrebački "Končar", što je ujedno prvi korak ka ozbiljnijoj modernizaciji zapuštenog željezničkog prometa u BiH...

Riječ je o vlaku kapaciteta 186 putnika koji može dostići brzinu od 160 kilometra na sat, a na prvoj je vožnji prometovao od Sarajeva prema Mostaru.

"Končar" je ovaj vlak isporučio Željeznicama FBiH 2009. godine, no on do sada nije prometovao jer za to nisu bili stvoreni tehnički preduvjeti.

Prema dostupnim informacijama cijena vlaka je 5,3 milijuna eura, no on još nije otplaćen, a u Željeznicama FBiH razmatraju mogućnost kreditnog zaduženja kako bi izmirili dug prema hrvatskom proizvođaču.

Direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić izjavio je kako je stavljanje u funkciju "Končarova" vlaka prvi korak ka ambicioznijoj modernizaciji putničkog prometa odnosno uvođenju u redovite linije garnitura španjolskih "Talgo" nagibnih vlakova. Ti bi vlakovi trebali početi prometovati krajem ljeta i najavljeno je kako će oni povezivati Sarajevo sa Zagrebom, Budimpeštom i Beogradom.

Foto: contitech.de

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram