Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2012

Svjetsko tržište: Pad uvoznih cijena u SAD-u, Fitch srušio rejtinge španjolskim bankama...

Konačni rezultati o zaposlenosti u Francuskoj u prvom tromjesečju potvrđuju rast od očekivanih 0,1%...

Spomenuti rast prvenstveno je posljedica rasta broja radnika u građevinskom sektoru za 0,4 posto.

Industrijska proizvodnja u Velikoj Britaniji zabilježila je očekivani pad od 1% na godišnjoj razini u travnju dok na mjesečnoj razini nisu zabilježene promjene. Pri tome je najznačajniji pad zabilježen u proizvodnji energije (-4,3% godišnje), te netrajnih dobara (-4,6% godišnje).

Indeks uvoznih cijena u SAD-u na godišnjoj razini je zabilježio pad manji od očekivanja, -0,3% dok je na mjesečnoj razini zabilježeno očekivano intenziviranje stope pada cijena (-1,0%). Spomenuti mjesečni pad u svibnju najviša je zabilježena stopa pada u posljednje dvije godine odražavajući tako niže troškove hrane i goriva.

Špekulacije o mogućim dodatnim stimulativnim mjerama monetarne politike FED-a uz ponudu novih vrijednosnica na primarnoj aukciji (32 mlrd. dolara trogodišnje dospijeće) jučer su stvarale pritisak na američke obveznice unatoč nastavku neizvjesnosti na europskom tržištu i korekciji rejtinga za 18 španjolskih banaka.

Iako su se i njemačke obveznice našle pod pritiskom španjolski desetogodišnji prinos popeo se na novi povijesni maksimum (6,83%) uz širenje spreada u odnosu na referentni njemački bund, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram