Zatvori
Poslovni Puls
14/06/2012

Svjetsko tržište: Usporavanje rasta proizvođačkih cijena u SAD-u, pad cijena njemačkih obveznica...

Potrošačke cijene u Francuskoj u svibnju su porasle za 2% na godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima tržišta, dok su na mjesečnoj razini zabilježile pad od 0,1%. Industrijska proizvodnja u eurozoni u travnju je bila za 2,3% manja nego u travnju prošle godine...

Na mjesečnoj razini drugi mjesec za redom industrija bilježi pad, i to za 0,8% predvođena padom proizvodnje u Njemačkoj. Jučerašnji podaci iz SAD-a upućuju na blago usporavanje gospodarstva. Proizvođačke cijene su u svibnju zabilježile pad od 1% na mjesečnoj razini, što je najviša mjesečna stopa pada od srpnja 2009. kao posljedica smanjenja cijena energenata i prehrambenih proizvoda.

Na godišnjoj je razini rast cijena usporio više od očekivanja te je iznosio tek 0,7%. Trgovina na malo u svibnju je za 0,2% bila niža nego u travnju, što je u skladu s očekivanjima tržišta.

Cijene njemačkih obveznica, posebno na duljem kraju krivulje, jučer su zabilježile pad cijena, a tridesetogodišnji prinos je u posljednja dva dana zabilježio najveći dvodnevni rast od 2009. Takva kretanja rezultat su promjene pravila za mirovinske fondove u pojedinim zemljama eurozone (skandinavske zemlje i Nizozemska), koje dopuštaju fondovima nešto rizičnija ulaganja.

Posljedično, na tržištu smo jučer vidjeli pritiske na strani ponude dugoročnih njemačkih obveznica. Da dogovor o paketu pomoći španjolskom bankarskom sektoru nije uspio olakšati napetosti u europskoj periferiji potvrđuju i rezultati jučerašnje aukcije talijanskih trezorskih zapisa.

Na aukciji jednogodišnjih trezoraca prinos je porastao za 1,63 postotna boda na gotovo 4% u odnosu na posljednju aukciju u svibnju. S druge strane, američke su obveznice zabilježile dnevni rast cijena pod utjecajem nepovoljnih ekonomskih objava (usporavanje rasta proizvođačkih cijena i pad trgovine na malo) koje upućuju na usporavanje gospodarstva, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram