Zatvori
Poslovni Puls
18/06/2012

Gubitaš Croatia Airlines želi kupiti gubitaša BH Airlines?

Prema izvorima bliskim kompaniji, hrvatski avioprijevoznik Croatia Airlines izrazio je interes za kupovinu 49 posto vlasništva BH Airlinesa...

Nakon što je Turkish Airlines i službeno okončao partnerstvo s BH Airlinesom, Croatia Airlines je izrazila želju za kupovinom dijela koji je do sada pripadao turskoj aviokompaniji. Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je priopćio da će biti potpisan ugovor o predaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa ove bosanskohercegovačke aviokompanije.

"Željeli smo da BH Airlines bude jaka kompanija. Nažalost, bh. vlasti nisu bile u mogućnosti ispuniti svoje ugovorne obaveze", kazao je Hamdi Topcu, izvršni direktor Turkish Airlinesa.

Ovo nije prvi put da hrvatski avioprijevoznik želi kupiti dio vlasništva u posrnulom BH Airlinesu. Prije četiri godine, hrvatski nacionalni avioprijevoznik je želio postati većinski vlasnik bh. kompanije, ali su na kraju odustali od tenderske procedure, piše Balkans.com.

Croatia Airlines želi imati veći utjecaj u regiji kada je riječ o zrakoplovnom prijevozu, a spominje se kako će preuzeti i vlasništvo nad slovenskim Adria Airwaysom.

Goran Jovanović, predsjednik Nadzornog odbora BH Airlinesa, je izjavio kako su Turci željeli napraviti uspješnu kompaniju na Balkanu i u cijeli projekt investirali mnogo novca.

"Situacija u regiji je veoma teška. Sve aviokompanije prijavljuju gubitke. BH Airlines već pregovara s dvije kompanije koje su zainteresirane za buduće partnerstvo, a jedna od njih je i aviokompanija iz zemlje regije", kazao je Jovanović.

Pretpostavlja se da je i libijski Buraq Air zainteresiran za kupovinu dionica BH Airlinesa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram